RHODODENDRON I POTTER

Rodklump fra potte med det rigtige udseende. Røderne er lyse, næsten hvide, og der er synlig spagnum imellem dem.

Rodklump fra potte med det rigtige udseende. Røderne er lyse, næsten hvide, og der er synlig spagnum imellem dem.

Sunde rødder giver sunde planter

Forårsvejret sætter gang i havefolket. Der skal ryddes op og måske også plantes. Rhododendron og de beslægtede Azalea rykker mere og mere ind i haverne. Planterne er nemme, stedsgrønne og har smukke blomster. Havebrochurer, lokalaviser og reklamer næsten slås om vores opmærksomhed. Supermarkeder og byggecentre blander sig med havecentre og planteskoler i udbuddet. Priserne er vidt forskellige.                                 Hvad skal vi passe på, når vi køber ind?

Rødderne. Alt for mange planter på tilbud har ikke sunde rødder. Måske er det derfor de er på tilbud!

Hvad er sunde rødder?  Se godt på  billedet af en Rhododendron som lige er taget ud af potten. Rødderne skal være lyse, der skal være synlig spagnum i hele klumpen. Rødderne må ikke løbe rundt i en tæt  uigennembrydelig cirkel langs pottens inderside. De kan ikke selv bryde cirklen. De må ikke se “sjasket-våde” og mørkebrune ud. Hvis noget af det er tilfældet, har planterne groet for længe i potten.

Planter som “er groet fast” i potten, kan have meget svært ved at etablere sig i haven. Rigtig mange af dem kommer aldrig ordentlig i gang, eller det kan tage årevis. Nogle planter dør, måske ikke straks, men efter et år eller to. Så bliver billigt pludselig dyrt – og ærgerligt.

Læs artiklen om plantning i potter m.m.: Rhododendron i krukker, plantekasser og trug

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Gode råd, Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON I POTTER

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s