AKTUELT I APRIL

R. sutchuenense sprag tidligt ud i år. Billedet er fra 20.3.14. Bemærk honningdråben inde i blomstens midte.

R. sutchuenense sprang tidligt ud i år. Billedet er fra 20.3.14. Bemærk honningdråben inde i blomstens midte.

Surbundshaven i april

Foråret nærmer sig. April er typisk en måned med al slags vejr. Der er varme og kolde dage, som i dag hvor disse linier skrives. Et kraftigt tordenvejr har netop passeret, og flere steder er der næsten mere hagl, end vi har haft sne! Marts måned har været meget forårsagtig og varm. Den har også været meget tør. Kun ca. 50% af den normale nedbørsmængde har vi fået. De sidste dage har typisk for april budt på både sol og kraftig kold vind. Den kombination er meget uheldig for alle stedsegrønne planter, især hvis jorden begynder at blive tør. De ikke kan erstatte den fordampede væske. Vand er derfor kodeordet, hvis dine planter skal godt gennem aprils lunefulde vejr.

Grundet netop den varme marts, er væksten kommet meget tidligt i gang. Det betyder også at planterne skal have noget at leve af. I år vil jeg faktisk gøde nogle uger tidligere, end jeg plejer – omkring midten af april. Som jeg skrev i marts, er der mange haver som vil have godt af gødning (allerede nu) og en gang mere ultimo maj eller i starten af juni.     Gødskning er vist et stort problem for mange. Jeg har på det sidste været i en del haver, som virkelig har været i næringsunderskud. Hvert sted har man forsikret mig at man har gødet – og fulgt anvisningerne på pakningen. Hvad er så problemet? Man gøder ikke nok! Anvisningerne passer til gennemsnittet af mere eller mindre nyindkøbte planter, men passer ikke til planter som er 20, 30, 40 eller flere år gamle. Her skal der bruges mere gødning pr. m2 eller pr. plante. Jeg anvender OSMO organisk gødning, som jeg ikke er bange for at dossere i større mængder. Kunstgødninger skal anvendes med større forsigtighed, da de nemt kan svide rødderne. Altså små doser og hyppigere!

Topdressing. Hvis du ikke nåede det i marts, kan det sagtens nås i april og maj.

Sorte og brune knopper. De sorte skal helst brækkes af. De er inficeret med en svamp, påført af cikaden ved æglægningen i knoppen i august/september sidste år. * Se artiklen: “Sorte Rhododendronknopper”. Her beskrives symptomer og skader for både sorte og brune knopper.

En del af planten er svamperamt. Angrebet breder sig til resten på meget kort tid.

En del af planten er svamperamt. Angrebet breder sig til resten på meget kort tid.

Svamp. Desværre har jeg set nogle enkelte Rhododendron som ser ud til at være ramt af phytophthora svamp. Bladene hænger slapt ned på dele af, eller hele planten. Der er flere former af denne svampeart. Det jeg har set, er formentlig den form som angriber roden. Årsagen er næsten altid umulig at fastslå, men et bud er de fugtige måneder siden november til februar. Hvis drænet ikke er godt nok, hvis roden står konstant drivvåd, eller, måske især, spagnummen/jorden er blevet fuldstændig tæt og klæg er planten et “oplagt mål” for denne svampeart. Planten skal fjernes og spagnummen skal udskiftes på selve voksestedet.

En tætklippet ca. 15 cm høj flade af Erica bestënde af mange gamle planter.

En tætklippet ca. 15 cm høj flade af Erica bestånde af mange gamle planter.

Lyng anvendes i mange haver som dekorative “farveklatter” eller som bunddække. Nu midt i denne måned bør lyngen klippes tilbage. Hvis ikke vokser den op som “minitræer” uden grønt forneden. På heden brændes lyngen til tider af, det hjælper til at gøre den lav og kompakt. Næppe en god idé i haven. Klip den med en hækkesaks, så den er 15-20 cm høj, og gentag dette hvert år. Der ryger nogle blomster på det tidspunkt. Til gengæld bliver lyngen både tættere og mere blomsterrig næste år. Denne afklipning gælder både forårs- og efterårslyng (Erica og Calluna). Andre lyngarter skal klippes lige efter afblomstring.

Hostaløvet findes i næsten alle nuancer af grønt. Der er planter på max 10-15 cm og andre på knap en meter.

Hostaløvet findes i næsten alle nuancer af grønt. Der er planter på max 10-15 cm og andre på knap en meter.

Hosta er en dejlig bunddækkeplante. Den tætte vækst i sommerhalvåret forhindrer næsten al ukrudt i surbundsbedet. Mellem store gamle, måske opstammede Rhododendron, anvender jeg storbladede Hosta. I forkanten og i stenbede anvender jeg “dværgudgaver”. Hosta blomstrer i juli/august, nogle ind i september. Det er et godt tidspunkt at plante dem nu, selv om de ikke er kommet rigtig op af potterne. Indkøbet  hjælpes af de rer gode billeder på de fleste stauder. Hosta kan blive meget store og gamle.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Andre planteportrætter, Artikler, Bunddækkeplanter, Gødskning, Gode råd, Hvide Rhododendron, Rhododendron sygdomme, Rosa Rhododendron, Vanding og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s