HIMALAJAKROKUS – TIBETS ORKIDE

Pleione limprichtii fotograferet den 21. april 2014.

Pleione limprichtii fotograferet den 21. april 2014.

En orkidé som kun få kender

I min bog “Rhododendron – og hvad dermed følger” fra 2000, beskriver jeg denne pragtfulde forårsbebuder. Dengang var der mange tvivlende kommentarer som: “kan den virkelig trives hos os?”. Vi har haft den fra omkring 1985, og har den i en stadig større gruppe. Indrømmet, billederne fra i dag, er af planter i trug og kar. Men på friland står der henved 50 bulber (en slags løg), hver med en eller flere blomsterknopper – det er den samme, men meget større gruppe, som jeg dengang fotograferede til bogen.

Pleione limprichtii er det latinske navn på den plante, som Johan Lange i sin ordbog benævner “Himalajakrokus”. Noget nær det mest mest misvisende. Enhver kan da se, at det er en orkidé. Det er rent faktisk en lille “jord-orkidé” fra det østlige og sydvestlige Asien og Himalaya omfattende ca. 15 arter.

Planten vokser i jorden med løgligende bulber. De skal helst ligge i jordoverfladen, sågar gerne kun delvist nedgravede. Kommer de for dybt, “kryber” de selv op. Bulberne er rødbrune, men bliver grønne hvis de udsættes for sollys.. Vækstmediet er spagnum tilsat lidt alm. havejord og skarpt granitgrus. Blandingsforholdet er ikke særlig vigtigt (vi har planter i ren grov spagnum), snarere at drænet er godt.

Efter blomstringen i april/maj, dannes i løbet af sommeren såkaldet pseudobulber, som er det blomstrende organ næste år. På pseudobulberne vokser der små spidse ægformede bulber frem, med indtil 10 cm lange spidse “tråde” for enden. I de seneste efterårsmåneder falder disse små “bulbiller” af. De kan efterfølgende stikkes i en blanding af spagnum og grus. Heraf dannes de nye bulber, som er blomstringsdygtige efter 2-3 år. Jeg stikker dem i nov. eller dec., men også til tider i løbet af det tidlige forår. Der er næsten 100% spiring!

Pleione limprichtii. Et par af vores "trug" med den skønne "Himalay-orkidé" i drivhuset, hvor de har stået hensat siden nov. sidste år helt uden pasning.

Pleione limprichtii. Et par af vores “trug” med den skønne “Himalay-orkidé” foran drivhuset, hvor de har stået hensat siden nov. sidste år helt uden pasning.

Vi dyrker dem i “store mængder” i mindre trug/kar og lave potter, som pryder terrassen fra april og i hele maj med rigtig mange blomster. Om vinteren opbevares de i drivhuset, men kan lige så godt stå på en overdækket terrasse, i carporten eller lign. De kræver ikke lys og vand i vinterperioden. Bulberne tåler mere end 30 minusgrader, men skal stå tørt fra nov./dec. til marts. Efter blomstring sætter vi trugene i nærheden af drivhuset, så vi kan huske at vande dem.

I haven har vi dem stående uden anden pasning end en vinteroverdækning med en plastplade, som lige er hævet lidt, så den friske luft kan passere nedenunder. Bulberne i haven smider selv deres “bulbiller” mellem moderplanterne. Efter blomstringen fremkommer de 10-15 cm lange spidse riflede blade. *

En samlerplante, desværre. Når jeg tænker på hvor meget glæde vi har haft i mange uger hvert forår, er arbejdet med at lægge en plastplade over bestanden i nov. meget lille! Kan den købes? I England og Tyskland på postordre. Hos os udbydes den en gang imellem, men nok mest af samlere som vi!                                                                                                    PS. Der har i nogle år været en anden Pleione-sort til salg. Min er erfaring er, at kun  den her omtalte er helt “sikker” i Danmark. 

  • * Siden 2010 har vi nu prøvet at dyrke Pleione limprichtii uden vinterdækning, ja sågar direkte i spagnumbede, let hævede (højbede) eller blot med godt med grus under bulberne. De blomstrer og formerer sig! Vi har så mange planter og bulbiller, at vi ikke mere kan “følge med” rent pladsmæssigt, når vi potter bulbiller i efteråret. Efterhånden bliver de mindste bulbiller kastet ind i forkanten af surbundsbedene, og nu er der flere steder blomstrende Pleione limprichtii, hvor vi slet ikke kan huske at have “plantet” dem. Det tager ca. 3 år inden de kommer i blomst. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Løg, Små surbundsplanter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til HIMALAJAKROKUS – TIBETS ORKIDE

  1. Den er da godt nok flot og fristende, tak for omtale af den.
    Vh Lisbeth

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s