RHODODENDRON ‘VISCY’ (syn. ‘Visky’, ‘Whisky’, ‘Diandi’)

R. 'Viscy' fotograferet den 22.05.2003

R. ‘Viscy’ fotograferet den 22.05.2003

Portræt af en hybrid

I maj nummeret af “haven” (2014) har jeg en artikel om nyere gule Rhododendron.  Da der dels ikke er mange gule Rhododendron, og dels er en stadig større interesse for farven, synes jeg det er på sin plads at huske den efterhånden gamle sort ‘Viscy’.

Selve oprindelsen er fra den tyske planteskole Dietrich G. H0bbie i Westerstede, som bl.a. krydsede R. ‘Diane’ med viscidifolium. Den har været kendt siden 1950. Jeg så den i en have første gang i 1970-erne, hvor den gule farve næsten var “sjælden”. Den produceres fortsat, og sælges stadig regelmæssigt.

R- 'Viscy' fotograferet den 03.05.2007

R- ‘Viscy’ fotograferet den 03.05.2007

Blomstringen finder sted ret tidligt, fra ultimo april eller primo maj. De store blomster sidder 4-8 sammen i løse elegante klaser. Farven er varmgul med markeringer af orange til kobbergul. Indv. er de øverste kronblade forsynet med store tydelige mørkerøde markeringer. Støvdragerne er kraftig røde med sorte støvknapper.

Løvet er stort, ovalt til rundligt og dybt mørkegrønt, blankt og lidt læderagtigt. Det angribes meget sjældent af insekter. Væksten er opret og kraftig og en smule åben. På 10 år bliver planten omkring 110 cm høj og lidt bredere.

‘Viscy’ blev oprindeligt anset for at være lidt sart. Det er faktisk ikke helt rigtigt. Planten tåler fuld sol, men kan også plantes i lys skygge, her er den lidt mere åben, men stadig meget blomsterrig. Plantes den på en halvskygget plads, forlænger det blomstringen med flere dage. 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON ‘VISCY’ (syn. ‘Visky’, ‘Whisky’, ‘Diandi’)

  1. Jeg har min i min lille skov, den er ved at vise farve. Det er en smuk rhodo.
    Vh Lisbeth

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s