RHODODENDRON CONCATENANS ‘COMELY’

R. concatenans 'Comely' var i blomst allerede midt i april, grundet det milde forår.

R. concatenans ‘Comely’ var i blomst allerede midt i april, grundet det milde forår.

Portræt af en art

R. concatenans hører hjemme i “cinnabarinum”-gruppen. Det er en gruppe med fortrinsvist gule til orange eller røde blomster i det tidlige forår. R. concatenans stammer oprindeligt fra det sydøstlige Tibet i 3.000 – 4.000 m højde, sammen med R. xanthocodon. En samler ved navn Lord Aberconway fra Wales har i 1939 frem- og tilbagekrydset R. xanthocodon og R. cinnabarinum med hverandre med et resultat som i dag kaldes R. concatenans ‘Comely’.

I naturen danner gruppen små rigtforgrenede træer med mange kviste. Det samme udtryk gør sig gældende i haverne. På 2o år er de måske 150 cm høje, men ikke så brede. Planterne er velegnede til at skabe et godt miljø i et stenbed, med mindre arter og sorter omkring. Den har samme krav spagnum, surhedsgrad og vand, som alle andre Rhododendron, men samtidig skal der være godt dræn i bedet. Arten har trompetformede slanke gule blomster fra slutningen af april eller starten af maj. Løvet er småt, læderagtigt og blankt på oversiden.

Det er ikke en plante som man kan finde alle vegne, men den forhandles hos de velassorterede specialplanteskoler. Planten hører til typen som giver haven karakter, og de gule slanke blomster vækker berettiget opmærksomhed.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s