SVAMPEANGREB I RHODODENDRON

Det er formentlig rodsvampen Phythophthora cinnamoni som har angrbet den 25 år gamle Rhododendron. Kun en enkelt gren i højre side er stadig saftspændt, men planten vil dø, og skal fjernes grundet smittefaren. Bag ved den syge plante, og ved siden af ses flere sunde planter. Hvorfor denne ene plante er angrebet, vil være lidt af et gætteri omkring spagnum, stående fugt, klæg jord eller en helt anden almindelig svækkelse.

Det er formentlig rodsvampen Phythophthora cinnamoni, som har angrebet den 25 år gamle Rhododendron. Kun en enkelt gren i højre side er stadig saftspændt, men planten vil dø, og skal fjernes grundet smittefaren. Bag ved den syge plante, og ved siden af, ses flere sunde planter. Hvorfor denne ene plante er angrebet, vil være lidt af et gætteri omkring spagnum, stående fugt, klæg jord eller en helt anden almindelig svækkelse.

Også Rhododendron kan blive syge

Heldigvis er det faktisk meget sjældent Rhododendron angribes af sygdom. Hvis der er tale om syge planter, er det desværre oftest, fordi planterne ikke har fået den fornødne pasning (god grov spagnum, surbundsgødning og vand i tørre perioder). En sygdom, som ingen kan værge sig mod, er svamp. Svampeangreb kommer hyppigst gennem luften, men kan også være såkaldt “vandbåren”. I så fald er der tale om en svamp som spredes via regndråber, eller på anden måde via vand. Der er mange, mange millioner forskellige svampe i luften, som hver har sit bestemmelsespunkt eller sin værtsplante. Et svampeangreb på en plante kommer oftest, hvis planten på en eller anden måde er svækket.

Betingelserne for svamp er meget forskellige. Siden november 2013 har klimaet været meget vådt og mildt. Luftfugtigheden har i ugevis været tæt på 100% døgnet rundt, og med samtidig kraftig regn i lange perioder, har betingelserne for en bestemt svampeart, været mere tilstede end normalt. Mange steder er jorden i haverne mere våd end normalt om foråret. Hvis den tilmed er tung og klæg, er betingelserne for svampesygdomme til stede. Det har desværre vist sig at være tilfældet i år.                                                             Det er formentlig svampearten phythophthora cinnamoni der er tale om. (Bestemmelse af svampearter kan kun lade sig gøre i laboratorier). Denne svamp angriber planten fra roden, altså nedefra, og grenene dør gradvist, en eller flere ad gangen, opefter. Angrebet kommer i reglen meget pludseligt, og tit er det kun en enkelt eller 2 grene som er ramt. Kort efter følger andre grene, og på ganske kort tid, få dage, kan planten være død. En angreben plante kan ikke reddes, også selv om der skulle være en enkelt gren som klarer sig bedre. Smitten er i planten – og i jorden.

Ved nyplantning skal den omgivende jord (spagnum) derfor skiftes. Måske skal man overveje, om plantestedet er “lavt”, så regnvand i fugtige perioder samler sig netop det sted *. Det problem kan afklares ved at udlægge et godt dræn, samt at hæve bedet lidt, eller lave det til et højbed.

Helt udtørrede grene, kanp spå udtørrede og en enkelt rask gren. Svampen angriber roden, og stopper fremløbet af saft til grenene.

Helt udtørrede grene, knap så udtørrede grene og en enkelt rask gren. Svampen angriber roden som dør, og derved stopper fremløbet af saft til grenene.

Et Phythophthora angreb får plantens løv til at hænge slapt ned. Det kan ved første øjekast forveksles med “tørke”. Især i begyndelsen af angrebet, hvor bladene endnu ikke er helt indtørrede at se på, men kun slappe. Inden man begynder at vande, er det derfor vigtigt at konstatere hvor fugtig jorden er omkring roden.

* Tung og klæg jord (manglende ilt til rødderne) er meget ofte årsagen til rodsvamp. Når skaden ses, er roden for det meste allerede død. Herved standses saftforsyningen til planten. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Gode råd, Plante problemer, Rhododendron, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.

Et svar til SVAMPEANGREB I RHODODENDRON

  1. Jeg har mistet to det sidste år, Roxieanum og Diadem. Det er ærgerligt, men godt du skrev om at udskifte jorden, det regnede jeg nu også med var bedst.
    Vh Lisbeth

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s