AKTUELT I JUNI

R. viscosum 'Juniduft' er tidligt "ude" i år, men som altid overvældende smuk og duftende.

R. viscosum ‘Juniduft’ er tidligt “ude” i år, men som altid overvældende smuk og duftende.

Surbundshaven i juni

Blomstringstiden er desværre ved at være forbi. I år startede den tidligt, og fortsatte for fuld fart. Der er ikke mange af de seneste Rhododendron som ikke allerede er sprunget ud, og det selv om, en del først skulle vise deres pragt i perioden omkring Skt. Hans.  Her i haven er det især de løvfældende som stadig står i blomst, eller endnu kun i knop. R. viscosum og R. prinophyllum – 2 vildarter fra USA – samt flere hybrider med en af disse 2 løvfældende arter som forældre, har netop i år bevist deres store styrke: “overvældende og sen blomstring, sammen med pragtfuld duft”. I skrivende stund (4.6.14) har vi flere af disse planter i fuld blomstring, og stadig en del på vej. Hvor vil jeg ønske, at både haveejere og planteskoler focuserede meget mere på disse planter, som på alle måder er så berigende for surbundshaven. 

Visne blomster er der mange af for tiden. Skal de pilles af? Det spørgsmål kan bringe sindene i kog hos pationerede Rhododendronsamlere. Jeg selv tager det ret afslappet! Lad os blive enige om, at de visne blomsterstande ikke er kønne. Jeg fjerner dem, hvor de “stikker mest i øjnene”. På vores meget høje og store planter er det udelukket, og på dværgrhododendron og japanske azalea er det hverken nødvendigt eller overkommeligt. På visse af vores vildarter har jeg erfaring med, at det “kan” fremme næste års blomstring, hvis frøstandene fjernes. Læs artiklen her på bloggen: “Rhododendronblomster – visne”

Beskæring er ved at være for sent. Kun den lette beskæring, hvor der klippes over et grønt blad på grenen, kan anbefales på dette tidspunkt. Japanske azalea kan beskæres (faconklippes) straks efter blomsterne er faldet af. Det kan gøres med en hækkesaks. Lad dog være at gå for voldsomt til værks. Du kan fordybe dig mere i emnet, ved at læse de forskellige artikler om beskæring, her på bloggen.

Gødning burde være et overstået kapitel. Nye planter skal dog stadig gødes ved plantning. Hvis der har været underernærede planter i haven, og de er gødet i foråret, kan en ekstra gødskning være en god idé. Det skal dog være meget snart, og inden månedens udgang. Er du i tvivl, så læs artiklerne om gødning og “Osmo” her på bloggen.

Vand er et behov for alle planter i vækstsæsonen. Rhododendron viser helt tydeligt hvis de er ved at være tørre. De nye bløde/spinkle skud hænger slapt mod siden. En hurtig og grundig vanding afhjælper problemet. Husk at sjatvanding er halvgjort arbejde. Mange har spurgt om det er et problem at vande med kalkholdigt postevand. Her i Hørsholm har vi meget hårdt vand, og det har ikke haft synlig negativ betydning i havens mere end 40-årige historie.

Klumpblad og meldug på henholdsvis japanske dværgazalea og de store løvfældende Azalea er et problem, vi normalt ikke observerer før i juli eller august. Som alt andet er de 2 svampesygdomme også tidligt på færde i år. Under “sygdomme” her på bloggen, kan du læse mere om problemerne. “Klumpblad” er fortykkede blade som er uskønne at se på. Hvis der kun er få, kan de brækkes af. Er angrebet voldsomt, vil jeg anbefale at sprøjte hen mod solnedgang. 2-3 gange med 5-7 dages mellemrum. “Meldug” på Azalea, er som på roser, skadeligt for løvet. Her bør ligeledes sprøjtes 2-3 gange, helst inden angrebet er for voldsomt. Azaleameldug ses som en hvidlig til blålig belægning af løvet. Svampen optager til en vis grad næringsstoffer fra løvet. Meldug, som ikke behandles, vil smitte videre til de efterfølgende år. Det er langt fra alle Azalea som er tilbøjelige til at få meldug. Tit er det hybrider med RLuteum som angribes. Et godt svampemiddel  hedder “S. Svampefri” fra “Ecostyle”. (Et gammelt middel er “Atamon”, som bruges i husholdningen. Tre hættefulde fra Atamonflasken til 1 liter vand, som forstøves ud over løvet. Jeg gør opmærksom på, at midlet er godkendt til fødevarer, men IKKE til brug i haven!)

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Azalea, Beskæring og opstamning, Gode råd, Plante problemer, Rhododendron med duft, Rosa Rhododendron og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s