JAPANSKE AZALEA OG DVÆRGRHODODENDRON – LET BESKÆRING

Med den lille håndtrimmer klippes 10-15 cm af en lidt åben Japansk Azalea.

Med den lille håndtrimmer klippes 10-15 cm af en lidt åben Japansk Azalea.

Klipning eller studsning

Formbeskæring er så voldsomt igen, men vil man gerne tilpasse størrelsen og udseendet lidt, kan de Japanske Azalea og mange dværgrhododendron klippes ganske let, lige nu hvor blomstringen er forbi.

Den samme plante få minutter senere.

Den samme plante få minutter senere.

Mange af disse planter laver enkelte opadgående skud, som igen har sideskud. Et stykke længere nede er planten mere kompakt. Hvis det ønskes kan de lange skud klippes af. Måske er planten på stedet også blevet lidt stor, måske også lidt åben. For at få en mere kompakt plante, kan den beskæres. Hvis, skal det gøres lige efter afblomstringen. Jeg trimmer en del af vores planter med en lille elektrisk håndtrimmer her i juni. Det ser barsk ud, når både nye skud og de sidste afblomstrende blomster brutalt klippes af. Vigtigt er det, ikke at klippe for dybt ind i planten. Den skal stadig se grøn ud. De længste grene bliver dog skåret over, og står strittende og nøgne tilbage. På dette tidspunkt, og der er altså tale om juni måned, er der så meget grokraft i planterne, at der kort tid efter beskæringen viser sig en masse små nye skud – den nye vækst – som i langt de fleste tilfælde, også når at skabe knopper til næste års blomstring.

Den 2. juni beskar jeg denne dværgrhododendron, "calostrotum var. riparioides". Den 15. 6 kunne jeg fotografere de nye vækstknopper på en ellers "nøgen gren".

Den 2. juni beskar jeg denne dværgrhododendron, “calostrotum var. riparioides”. Den 15. 6 kunne jeg fotografere de nye vækstknopper på en ellers “nøgen gren”.

Den 15.6.2014 besluttede jeg at skrive ovenstående – selv om der fra 19.6.2012 ligger en artikel med titlen: “Japanske Azalea, beskæring” – Årsagen er den simple, at min mailboks er fyldt op med spørgsmålet om beskæring af Japanske Azalea.

Læs også: Japansk azalea – formning og tilpasning

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Beskæring og opstamning, Dværg Rhododendron, Gode råd, Japanske Azalea og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s