RHODODENDRONBLOMSTER OG EFTERÅR

Nyt – skønne farver i september

Det er almindeligt kendt, at R. ‘Cunningham’s White’ ikke altid kan finde ud af, at den egentlig kun skal blomstre om foråret, men til tider også småblomstrer lidt i det tidlige efterår. Dygtige gartnere har imidlertid også formået at krydse sig frem til planter, som blomstrer om foråret, men også rundhåndet viser sine ynder frem i årets første efterårsmåned, hvor op mod en tredjedel af de nye knopper springer ud.  Her præsenteres 2 nyheder*, hvor den første dog har været kendt i få år, mens den anden er ganske ny.

R. 'Herbstfreude' fotograferet med de første blomster den 26.8.2014

R. ‘Herbstfreude’ fotograferet med de første blomster den 26.8.2014

Rhododendron ‘Herbstfreude’. Et kryds mellem R. ‘Hachmann’s Ornament’ og R. ‘Furniwall’s Daughter’ foretaget af Hans Hachmann allerede i 1969, men af en eller anden årsag er det først i 1995 han begynder opformering med henblik på videre markedsføring. Der er op til 16 blomster i hver af de ret store blomsterstande. Knopperne er i udspring sart rosatonede, blomster er næsten hvide med en indvendig ret stor brombærrød iøjenfaldende tegning. I foråret blomstrer planten i sidste del af maj og lidt ind i juni. Der dannes rigeligt med blomsterknopper, og ca. 30% af dem springer ud omkring 1. sept. Placeringen bør være i fuld sol. I løbet af 10 år er planten ca. 120 cm høj og lidt bredere. Hårdførheden er rigtig god.

R. yakushimanum 'September Red' i udspring den 26.8.2014. Bemærk det  smukke løv!

R. yakushimanum ‘September Red’ i udspring den 26.8.2014. Bemærk det smukke løv!

Rhododendron yakushimanum ‘September Red’. Denne navnesort er helt ny på det danske marked. Jeg har ikke kunnet finde mange oplysninger om plantens oprindelse, ud over at det er en hybrid med bl.a. R. yakushimanum, hvilket på sin vis borger for en god hårdførhed og knap så voldsom vækst. Knopper og blomster har en varm kraftig højrød farve. Støvknapperne er hvide. Forårets blomstring finder sted i slutningen af maj. Efterårets blomstring begynder omkring 1. sept. Væksten er kompakt og opret og planten er efter 10 år ca. 80 cm høj og bred. Den blomstrer bedst i fuld sol.

* De omtalte planter bliver produceret i Danmark i mindre antal, men bør kunne skaffes af din planteskole.

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Hvide Rhododendron, Nyheder Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s