BARKFLIS

Ikke altid den rette løsning at bruge flis!

Jeg har til aften (15.10.2014) set en haveudsendelse på DR 1 optaget hos Anette Heick i Sverige.  Haveudsendelser er altid inspirerende, og ofte lærer man en masse. Men ind i mellem er der også helt forkert “viden” som i bedste tro, og bl.a. i denne udsendelse, gives videre til andre haveejere, som ikke kan vide andet, end det der kommer ud TV-et også må være “det rigtige”.

BARKFLIS kan bruges mange steder. F.eks. under større buske, eller mellem roserne i mindre tykt lag. Under Rhododendron er det skadeligt. Flisen standser for den livsnødvendige lufttilgang til rødderne, og i flisen’s omsætningsfase til muld, forbruges det for Rhododendron – og mange andre surbundsplanter – nødvendige kvælstof.

Læs også: Barkflis og Kakaoflis

Læs også: Barkflis og svamp

Læs også: Rhododendron og barkflis

Læs også: Barkflis – -Rhododendron – katastrofale følger

Læs også: Syge Rhododendron reddet på målstregen

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd og tagget . Bogmærk permalinket.

4 svar til BARKFLIS

 1. Karsten F siger:

  Hej Niels

  Du har ret, man kan ikke stole på alt man får serveret som skråsikre fakta i haveudsendelser.
  At flis i den første tid af sin nedbrydning forbruger kvælstof snarere end at afgive det, er der mange forsøg der viser. De seriøse rosendyrkere jeg kender udelukker det også af samme grund.

  Med venlig hilsen

 2. Kristian Olsen siger:

  hej Niels. Så er min lille hjemmeside også kommet i luften. forside | plantenettet

  forside | plantenettet Se på http://www.Plantenettet.dk Forhåndsvis efter Yahoo

  Den 22:29 onsdag den 15. oktober 2014 skrev AT HAVE EN HAVE :

  WordPress.com rhodospecialisten posted: “Ikke altid den rette løsning at bruge flis! Jeg har til aften (15.10.2014) set en haveudsendelse på DR 1 optaget hos Anette Heick i Sverige. Haveudsendelser er altid inspirerende, og ofte lærer man en masse. Men ind i mellem er der også helt forkert “”

 3. Hejsan!
  Tack för den informationen. I Sverige har vi täckbark och barkmull där barkmullen är mera nedbruten än täckbarken. Lite språkförbistring här men jag undrar om barkflis är detsamma som täckbark?
  Hur är det då med barkmullen? Är den lika olämplig på Rhododendron som täckbark?

 4. Hej Niels. Tak for en rigtig fin artikel. Jeg er helt enig i at ved udlæg af barkflis, skal man minimum bruge 10 cm. lag for at holde ukrudtet væk. Vi har igennem flere år testet forskellige typer barkflis, og har fundet frem til at den bedste type barkflis er en blanding af lærkebark og bark fra gran. Du kan se det her på http://www.maxibag.dk/produkter/traeflis-barkflis og det er faktisk et rigtig spændende emne. Vi oplever faktisk at flere vælger barkflis frem for den lyse træflis. Vil også mene at barkflisen er mere naturlig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s