EN NOVEMBERDAG I SURBUNDSHAVEN

Gentiana sino-ornata fra Kina. Denne udvalgte form 'Blue Silk' har blomstret i vores surbundsbed siden 15.9. Billedet er fra i dag den 9.11.2014!

Gentiana sino-ornata fra Kina. Denne udvalgte form ‘Blue Silk’ har blomstret i vores surbundsbed siden 15.9. Billedet er fra i dag den 9.11.2014! Den vokser i ren spagnum, tilført en del groft granit. Fuld sol.

Gentiana sino-ornata – når blåt er flottest!

Dette efterår har budt på næsten sommerlige dage, og minsandten om ikke de fortsætter her i november. Det har givet tid, til at få haven bragt rigtig i orden inden vinteren. Her i haven, er meget af det, som f.eks. at klippe Hosta tilbage, der tit er blevet udsat til foråret, også klaret.

I dag har jeg været gennem alle vores store opstammede Rhododendron. De visne grene inde i planterne er fjernet. Nogle er klippet lidt til, og hele grene er savet af. Umærkeligt bliver planterne jo større og større med årenes tilvækst. Til tider bør man gå sine planter igennem. Vil en beskæring gøre godt? Vil det være klogt at give lidt lys for andre planter? Er det på tide at skabe lidt bedre plads til passage? Jeg synes netop efteråret er godt til sådanne overvejelser.

Jeg har også fjernet et tykt lag nedfaldne store rhododendronblade under planterne. Nu er det næsten kun ren spagnum som dækker rødderne. Især efter de mange mm regn i den seneste tid, var de visne blade blevet til “låg” ovenpå rødderne. Meget, meget vådt og tungt. Et muligt sted for uønskede svampesygdomme.                                                            Anderledes er det med småblade fra dværgrhododendron, japanske Azalea og lignende, de kan sagtens blive liggende. Vi har også nogle store højstammede Acer (japanske løn). De har natuligvis smidt løvet nu. De blade omsættes ret nemt og hurtigt, og derfor lader jeg dem blive liggende. Til foråret tager jeg “overskuddet” væk.

Crocus speciosus 'Artabir' fra Kaukasus, Tyrkiet og Grækenland, blomstrer endnu her i nov. på en lys plads mindre Rhododendron.

Crocus speciosus ‘Artabir’ fra Kaukasus, Tyrkiet og Grækenland, blomstrer endnu her i nov. på en lys plads mellem mindre Rhododendron.

Jeg havde nogle løg liggende (den dårlige samvittighed). De burde være lagt, men med den varme og fugt som er i jorden, er det ikke noget problem i år. Måske skulle du besøge det nærmeste plantecenter. Der er mange steder med tilbud i november. Narcisser (påskeliljer), vintergækker, dorothealilje, cyclamen og visse krokus er glade for surbundsbedet. Tulipaner generelt ikke.                                                                                                                 Jeg var lige ved at glemme noget vigtigt. Fra naboerne har vi en invasion af Hedera (vedbend). De smukke grønne blade dækker på en sommer store arealer mellem vore rhododendron. Desværre skal de væk, og det er med hård hånd. Får vedbenden lov at slå rod oven i rhododendronrødderne, er det en ulige konkurrence, som vedbenden med tiden vil vinde! En gang om året fjerner jeg alle vedbendplanter i haven på vores side af raftehegnet. Det blev på denne dejlige novemberdag.

Se også artiklen:  VEDBEND (HEDERA) KAN VÆRE EN PESTILENS

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Andre planteportrætter, Artikler, Beskæring og opstamning, Gode råd, Løg, Små surbundsplanter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til EN NOVEMBERDAG I SURBUNDSHAVEN

 1. Gert Garmund siger:

  Hej Niels – stort tak til dig og din blok – det er inspirerende læsning når forskellige emner trænger sig på for mit vedkommen – der hen over de sidste tre år har anlagt flere rhodo- bede. Når du skriver at hedera som bunddække er uheldigt for bedet – må jeg spørge dig: hvad så med jordbærplanter som breder sig hos mig vildt og utilsigtet? Og hvad med andre bunddækkeplanter – såsom lyng – er de heller ikke gode at lade gro med i rhodo-bedet?

  Det var bare det for denne gang – med bedste hilsen og endnu engang – stort tak.

  Gert Garmund
  Åløkkevænget 15
  Odense

 2. En riktigt God Jul önskar jag dig och familjen!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s