RHODODENDRON TSARIENSE

Portræt af en art

Rhododendron tsariense med det helt fantastiske indument på både de små blade og grentilvæksten.

Rhododendron tsariense med det helt fantastiske indument på både de små blade og grentilvæksten.

Måske en af de mest spændende små Rhododendron! Navnet betyder fra Tsari, der er et område i det sydlige Tibet og østlige Bhutan. Her vokser planten i højder mellem 3.000 og 4.4o0 m  i lette fyrre- og rhododendronskove, mellem bambus og på åbne bjergsider mellem klipper. (Peter A.Cox og Kenneth Cox). I naturen bliver den 1-3 m høj, men i kultur sjældent over 1,5 m. Desuden tager det rigtig lang tid! Løvet er mellem 2-6 cm langt og 1-3 cm bredt. Det er meget kraftigt indumenteret i hele vækstperioden, og til tider også længe efter. Det gør planten ekstra attraktiv mellem andre grønne dværgrhododendron.

Selv om knoppen er rosa kan blomsten, når den udvikles være hvid. <vores (billedet) er sartrosa med mange små røde ganeprikker. Knopper og grene er stadig dækket med   bronzefarvet indument fra tilvæksten sidste år.

Selv om knoppen er rosa kan blomsten, når den udvikles være hvid. Denne er sartrosa med mange små røde prikker i hele ganen. Knopskæl og grene er stadig dækket med det gyldne indument fra sidste års tilvækst.

Blomsterne er hvide eller pink, næsten helt ensfarvede eller med små røde pletter indvendig på det øverste kronblad. Blomstringen finder sted fra slut april, eller senere, hvis planten står mere skygget og køligt.

R. Tsariense har i mange år hørt til en af mine yndlinge. Når jeg ikke har skrevet om den før, skyldes det, at den er næsten umulig at skaffe. Rhododendronforeningen er et godt sted at spørge (medlemsskab) – desuden kommer der et mindre antal til salg i år.

Hos os vokser planten i et hævet bed mellem svenske granitblokke og i vekslende sol/skygge.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Dværg Rhododendron, Hvide Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s