RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘BOHLKEN’S ROTER STERN’

R. yakushimanum 'Bohlken's Roter Stern' som jeg oplevede den første gang på planteskolen i maj 2008.

R. yakushimanum ‘Bohlken’s Roter Stern’ som jeg oplevede den første gang på planteskolen i maj 2008. Den blålilla i baggrunden t.h. er ‘Bohlken’s Lupinenberg’, og t.v. anes den gule ‘Bohlken’s Laura’.

Portræt af en hybrid

‘Når rød er rød’. Navnet er så langt, at det næsten ikke kan være i øverste linie: Rhododendron yakushimanum ‘Bohlken’s Roter Stern’. Rhododendron yakushimanum hybrider findes i så stort et antal, at det næsten er, som at lede efter den berømte nål i høstakken, inden man finder en ny navnesort som er værd at fremhæve. Jeg så den første gang den 26. maj 2008, hvor jeg besøgte den lille planteskole (producent) uden for Westerstede vest for Bremen. Her stod den mellem andre ukendte yakushimanum-hybrider, og lyste op med sin klare røde farve. Der var ingen tvivl, den og andre nye farver i sortimentet, skulle introduceres i Danmark næste år. Siden har jeg fulgt udviklingen, og den og andre af Bohlken’s planter, har virkelig levet op til forventningerne.

Oprindelsen er gennem mange krydsninger med bl.a. ‘Sammetglut’, ‘Nova Zembla’, ‘Mars’ m.fl. som det røde indslag og yakushimanum ‘Koichiro Wada’, som bidrager med kompakthed og særlig hårdførhed. I den sidste ende var det R. yak. ‘Anuschka’ og R. ‘Sammetglut’ som blev til ‘Bohlken’s Roter Stern’, som Heinz Bohlken første gang viste frem i 1987. Planten er meget kompakt. På 10 år bliver den ca. 90 cm høj og 140 cm bred. Vigtigst af alt der det nok, at denne yakushimanum hybrid, i modsætning til så mange andre “røde” yakushimanum virkelig er rød, og beholder sin røde farve gennem blomstringsforløbet, som for øvrigt begynder ultimo maj, og holder ind i juni.

Rhododendron yakushimanum 'Bohlken's Roter Stern' fotograferet i privat have i juni 2013.

Rhododendron yakushimanum ‘Bohlken’s Roter Stern’ fotograferet i privat have i juni 2013.

I dag behøver vi ikke hente planten i Tyskland, men kan glæde os over, at den danske producent “Basta Planter” har taget den i sit sortiment. I et messekatalog fra januar 2015 skriver han nedenstående, om 4 af de dejlige planter Heinz Bohlken har fremelsket. Jeg har skrevet om ‘Bohlken’s Laura’ her på bloggen, de 2 andre vil jeg beskrive i løbet af vinteren.

Fra “Basta Planter’s” messekatalog:                                                                                                     4 x Bohlkens Rhododendron Nyheder fra det nye årtusinde! En tysk planteskolemand fra ”Am Lupinenberg” i Bad Zwischenahn har som hobby krydset Rhododendron gennem mere end 30 år. Det har han haft et sjældent held med. Især er den violette ’Bohlkens Lupinenberg’ blevet en tiltrængt fornyelse i yakushimanum gruppen, som en ”blå” der ikke blegner. ’Bohlkens Snowfire’ er også en 1. klasses nyhed. Blomsterne er store og renhvide med en ildrød ganeplet, løvet er mørkegrønt. ’Bohlkens Roter Stern’ har klart intensivt røde blomster, der holder farven. Alle 3 har den karakteristiske tætte og kompakte yakushimanum vækst og er godt hårdføre. ’Bohlkens Laura’ skiller sig ud ved at blive væsentlig højere. Det er da heller ikke en yakushimanum-hybrid. Men med sin klare rengule farve uden tegninger, kan den give et flot samspil med de violette hybrider.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Nyheder Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s