RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘BOHLKEN’S SNOWFIRE’

Næsten som en brudebuket er den enkelte blomsterklase på R. yakushimanum 'Bohlken's Snowfire'

Næsten som en brudebuket er den enkelte blomsterklase på R. yakushimanum ‘Bohlken’s Snowfire’

Portræt af en hybrid

“Med blomster som en brudebuket”. Det kunne også være overskriften på denne omtale! I mine øjne er blomsterne på ‘Bohlken’s Snowfire’ de smukkeste af alle hvide R. yakushimanum hybrider. Måske en af de smukkeste hvide overhovedet. Blomsterne sidder 13-15 sammen i meget ens buketter. Den enkelte blomst er ca. 90 mm i diameter. Hver klase danner en næsten helt ens udsprungen buket. Knopperne er om vinteren store og sart gyldentgrønne. I udspring er de lys rosa. Blomsterne er helt renhvide, dog indvendig med en dyb mørkerød kompakt ganetegning. Blomstringen finder sted fra ultimo maj eller primo juni.

Plantens oprindelse er den lille tyske planteskole Heinz Bohlken nær Westerstede. I 1987-88 havde han de første blomstrende planter. Alligevel skulle der gå mere end 15 år, inden planten første gang i meget lille antal blev markedsført. Sammen med flere af Bohlken’s andre nyskabelser skaffede jeg nogle få planter til Aldershvile Planteskole i 2009. Nu produceres planten i licens af den danske producent “Basta Planter”, så din lokale planteskole burde kunne skaffe den.

R. yak. ‘Bohlken’s Snowfire’ i vores solbeskinnede bed øst for huset.

R. yakushimanum ‘Bohlken’s Snowfire’ er et kryds mellem R. yakushimanum ‘Koichiro Wada’ (vildarten fra øen “Yakushima”) og R. ‘Hachmann’s Diadem’. Planten er meget tæt, kompakt voksende. På 10 år ca. 80 cm høj x 120 bred. Løvet er svagt krummet, vandret og mørkegrønt. Bagsiden har et lysebrunt indument. Planten er særdeles hårdfør. Den bliver bedst i fuld sol.

Vores plante har stået i et hævet stenbed midt i haven, og er dermed udsat for lys, sol og blæst året rundt. Den har aldrig været skadet eller udsat for insektangreb. Senere blev den (grundet størrelsen) flyttet til husets østvendte have. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON YAKUSHIMANUM ‘BOHLKEN’S SNOWFIRE’

  1. Lisbeth siger:

    Hej
    Den ligner til forveksling en af mine, som hedder Snowfire. Da jeg googlede den, fandt jeg ud af, at det også er en Lupinenberg, så er det ikke så mærkeligt.
    Vh Lisbeth

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s