RHODODENDRON DENDROCHARIS

R. dendrocharis fra Sichuan fotograferet i haven den 25. april.

R. dendrocharis fra Sichuan fotograferet i haven den 25. april.

Portræt af en art

En af verdens absolut førende rhododendronkendere Kenneth Cox skriver i en af sine bøger om R. dendrocharis “Måske en af de fineste dværgrhododendron som er introduceret som  haveplante i de seneste år”. Denne påstand kan jeg kun give ham fuldstændig ret i. Vi har haft en plante i haven siden 1996, som vi hvert eneste år glæder os over fra medio/ultimo april og mindst 4 uger frem.

R. dendrocharis stammer fra det vestlige og centrale Sichuan, hvor den vokser i højder fra 1800 til 3200 m. En særlig ting ved planten, er at den tit optræder epifytisk (som hæfteplante) på stedsegrønne store træers mosbegroede grene. Planten har små tykke blanke blade, og på stilkene besat med små hår. På undersiden af løvet findes en belægning med små skæl. Væksten er meget opret og rigtforgrenet samt utrolig kompakt.

Blomsten er et kapitel for sig. I forhold til løvet er den stor, op til 3,5-5,5 cm i diameter. Den er næsten flad skålformet, lys rosa med en stor mængde mørkrosarøde pletter i ganen. Bagsiden af blomsten er næsten lige så kraftigt farvet, ligesom plettegningen ses meget tydeligt. Blomstringen begynder i april, afhængig af vinteren, ret tidligt, men varer i 4-5 uger, hvilket jo er usædvanligt længe. Knopperne er store og rosa, de sidder enkeltvist for enden af hver sin kvist, og fremkommer over en længere periode. Den åbne blomst fremviser iøvrigt tydeligt de store brune støvdragere.

R. dendrocharis i blomst og stadig med mange knopper fotograferet den 12. maj.

R. dendrocharis i blomst og stadig med mange knopper fotograferet den 12. maj. Den er plantet i forkanten af et hævet bed med grov spagnum tilført nogle håndfulde grus, for at optimere drænet. Jeg er sikker på, at grov spagnum i et hævet bed er nok dræn.

De første beskrivelser af R. dendrocharis stammer fra 1886, men først i 1980 begynder en egentlig produktion af planten i England. Jeg har i de senere år lavet rigtig gode stiklinger, og nu i foråret 2015 kommer de første planter fra “Basta Planter” i handlen.

Vores næsten 20-årige R. dendrocharis fotograferet den 20. februar 2015. Planten er omkring 40x55 cm.

Vores 19 år gamle R. dendrocharis fotograferet den 20. februar 2015 ved 16-tiden i regnvejr. Planten er omkring 40×65 cm. Som billedet viser, er det en af de mest kompakte og løvbærende dværgrhododendron.

dendrocharis

dendrocharis fotograferet den 23.04.2019

Vores plante står meget lyst placeret på husets østside, helt uden skyggende overstandere, men kun med tidlig formiddags- og lidt eftermiddagssol. Mine stiklinger derimod har været plantet mere solbeskinnede steder, dog uden middagssol. Vigtigst af alt er, at planten har et godt dræn. Den danner ikke en stor rodmasse, og er derfor meget velegnet i et hævet sten/alpint bed. Jeg synes det er en nem plante!

IMG_2718

R. dendrocharis – foto fra 3.maj 2022. I baggrunden skimtes R. ‘Graziella’, R. pseudochrysanthum ‘Golfer’, begge i udspring. Den cremegule er R. keiskei ‘Yaku Fairy’ og den hvide er R. racemosum.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til RHODODENDRON DENDROCHARIS

 1. Tusen tack för fina växtporträtt på Rhododendron Niels!
  Hälsningar
  /Gunilla

 2. marie siger:

  Dendrocharis ser meget delikat ud.

 3. rakel mosch brolandvel 44b Agedrup siger:

  Elsker alt hvad der handler om rhododendron der er skrevet så meget godt jeg IK viste noget om har kun azalia og og rhodendron i min have da jeg elsker dem syntes det er en smuk plante.r

 4. støcker,bolbro siger:

  …jeg troede,Rhododendronspecialisten forsvandt sammen med min gamle helt, Tue Jørgensen…?!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s