DEN 8. MARTS 2015 – EN FORÅRSDAG OG RHODODENDRONKNOPPER

Døde Rhododenronknopper – et pillearbejde!

Foråret viste sig tidligt, og fra sin bedste side. Det måtte udnyttes. Blandt de nødvendige opgaver var bl.a. at klippe havens prydgræsser tilbage til basis. Det er vigtigt at få gjort, inden de begynder at skyde igen. Hvis først de nye skud er begyndt at vokse, skal alle de visne græsstængler klippes af enkeltvist. Bispehue (Epimedium), som er en dejlig bunddækkeplante, begynder også at skyde nu, hvor luften bliver varmere. Selv om bladene stadig var grønne, måte de ofres for den nemme beskæring. Nogle stedsegrønne bregner, som alligevel bliver kedelige i maj, fik samme behandling. Ellers var det bare at nyde alle forårsbebuderne, erantis, vintergækker, krokus, juleroser og alt det andet som spirer frem.

Iris reticulata fra Rusland, Kaukasus og Iran kræver en veldrænet vokseplads. Med held har vi den i et hævet surbundsbed, med en masse grus i spagnummen.  Den  har selskab af Cyclamen coum fra Tyrkiet, Kaukasus og Krim. Foto 8.3.15.

Iris reticulata fra Rusland, Kaukasus og Iran kræver en veldrænet vokseplads. Med held har vi den i et hævet surbundsbed, med en masse grus i spagnummen. Den har selskab af Cyclamen coum ‘Album’ fra Tyrkiet, Kaukasus og Krim. Foto 08.03.2015.

Brune Rhododendronknopper kan desværre være indikationen på svamp i knoppen. De tørre lysebrune knopper som snart ses på R. ‘Cunningham’s White’ er dog en sag for sig. Læs artiklerne her på bloggen “Døde Rhododendronknopper og andre vinterskader”  samt “Rhododendron ‘Cunningham’s White’ “. Disse knopper er næsten indtørrede og ret lysebrune. Næh, de knopper jeg tænker på, er på indeværende tidspunkt meget fyldige, til dels grønne, men med tydelige brune pletter på dele af knoppen, og helt brune ved basis. 

Foran ses en knop med delvist brune dækblade, og tydeligt brun ved basis. Bag ved ses en frisk lysegrøn knop.

Foran ses en knop med delvist brune dækblade, og tydeligt brun ved basis. Bag ved ses en frisk lysegrøn knop. Foto 08.03.2015.

Billedet illustrerer tydeligt forskellene. Den bagerste knop er friskgrøn. Basis og den undersiddende bladstilk er lige så frisk. Den forreste knop derimod, viser en begyndende misfarvning med brunt, startende nedefra. Basis af knoppen og bladstilken til højre er brun. Denne knop er inficeret med en svamp, som formodes at stamme fra Rhododendroncikaden, påført under æglægningen sidste sensommer. Se artiklerne her på bloggen: “Uønskede gæster i Rhododendron – insekter 1” og “Sorte Rhododendronknopper”Den dårlige knop på øverste billede er brækket af og skåret i 2 dele. Det ses tydeligt at svampesygdommen  breder sig  både nedefra og udefra indefter.Den dårlige knop på øverste billede er brækket af og skåret i 2 dele. Det ses tydeligt at svampesygdommen breder sig både nedefra og udefra indefter. Om få uger er knoppen helt inficeret og brun. Hvis man orker det, er det en god idé at brække de dårlige knopper af. Cikaden lagde jo sine æg i knoppen, og ved at fjerne dem i tide, reduceres antallet af cikader. Svampen er også skadelig for planten. Den kan vokse bagud i kvisten, som senere visner. Det er ikke en katastrofe hvis den syge knop bliver på planten. Naturen helbreder sig selv, og på store, høje planter, kan vi kun notere os, at der er brune knopper. Hvis det nu derimod er en ung, og dermed mindre plante, kan man da godt bruge 5  minutter på at pynte på planten en varm forårsdag!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Andre planteportrætter, Artikler, Gode råd, Løg, Plante problemer, Rhododendron sygdomme, Små surbundsplanter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til DEN 8. MARTS 2015 – EN FORÅRSDAG OG RHODODENDRONKNOPPER

  1. Hans Eiberg siger:

    Jeg er ret usikker på om cikaden/bladloppen er årsag til knopdøden. I Norge har de ikke cikaden men har mange knopper med sort plysbelægning. I min have og mange andres har vi haft cikaden, men ingen knopdød med sort plysbelægning. Derimod har vi haft knopdød pga frost når knopperne vokser og efterfølgende er der selvfølgeligt gået svanp I det døde materiale.
    Cikaden lever af de kirtelhår der er på planten og gør ingen skade andet end der er rapporteret fra USA at deres eskrementer hvis der er millioner af dem kan lægge sig på bladene. Men aldrig andre skader.

  2. Hej Hans! Det var ny viden med kirtelhårene. Jeg har meget længe undret mig over, at der ingen bladskader er. TAK Den sorte svamp bruger jeg megen tid på at lede efter på nettet. Hvorfor kom den samtidig med cikaden? Det har jeg også tænkt over, men intet af værdi fundet. Mvh. Niels > Den 21/06/2015 kl. 13.05 skrev AT HAVE EN HAVE : > >

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s