RHODOSENDRON ‘ROSEUM SUPERBUM’

Rhododendron catawbiense 'Roseum Superbum' fotograferet i Bremens Rhododendronpark i juni 2006.

Rhododendron catawbiense ‘Roseum Superbum’ fotograferet i Bremens Rhododendronpark i juni 2006.

Portræt af en hybrid

R. ‘Roseum Superbum’ er en catawbiense hybrid fra “Bagshot Nursery” i England. Planten angives til at være fra perioden op til 1857. Forinden havde “Waterer” (før 1842) skabt hybriden ‘Roseum Elegans’/’English Roseum’. Alle er de krydsninger med R. catawbiense, som iøvrigt er en art fra  USA, hvor den især findes i Appalachia bjergene i det sydlige Virginia til det nordlige Alabama.                                                                                                        I 18-hundredetallet holdt gartnerne ikke så meget styr på partnerne i en krydsning. Nye sorter blev angivet med den ene forældres navn (moderen), mens den anden partner forblev ukendt. Ofte var krydsningerne også helt tilfældige, så man kun vidste hvorfra frøet kom.

R. ‘Roseum Superbum’ er således en udvalgt klon af måske ‘Roseum Elegans’/’English Roseum’. I 1958, altså ca. 100 år senere end oprindelsen, blev den registreret sammen med de øvrige catawbiense hybrider fra “Waterer”.

Den har angiveligt lidt større blomsterklaser. Farven er nuancer af lys rubin, og blomsten er kraftigere farvet indvendig i tragten, som er forsynet med en lille brunlig plettegning på kronbladene. Blomstringstidspunktet er også lidt senere, medio juni, dog som sædvanlig afhængigt af klimaet i perioden. Væksten er kompakt og tætforgrenet, som ældre plante dog lidt mere spredt. På 10/12 år er planten under gunstige forhold også lidt højere end ‘English Roseum’/’Roseum Elegans’, helt op til 180 cm. Ældre planter opnår en anselig højde, og er derfor meget velegnede til at skjule indkig eller som læplante*. Jeg har set den plantet som brede hække i sommerhusområder. Hårdførheden er meget fin, nogle tyske angivelser siger helt ned til -29 grader.

Som det fremgår af denne artikel er der ikke den store forskel på gruppen af de rosa catawbiense-hybrider. Alligevel er flere producenter begyndt at skelne mellem navnesorterne, så R. ‘Roseum Superbum’ kan i dag findes i sortimenterne. Derfor har jeg valgt her at fremhæve de små forskelle der er på sorterne.

*De fleste R. catawbiense hybrider tåler beskæring, både som hæk men også som foryngelsesbeskæring. R. ‘Roseum Superbum’ har kraftige skud, hviket er en fordel ved beskæring. Se artiklerne her på bloggen om “beskæring”.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Pink Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s