RHODODENDRON ‘SACKO’

R. 'Sacko' er indtil videre det mest blå man kan finde til surbundsbedet.

R. ‘Sacko’ er indtil videre den mest blå dværgrhododendron man kan finde til surbundsbedet.

Portræt af en hybrid

Rhododendron Sacko må siges at være en afprøvet sort. Den er et kryds mellem vildarten R. russatum og R. ‘Moerheim’, som er en impeditum hybrid. Krydsningen er foretaget af A. van Vliet omkring 1970, og introduceret af Vliet i 1975.

Der er tale om en af de mest blå dværgrhododendron. Blomsterne optræder i store mængder for enden af smågrenene. De sidder samlet mellem 4 og 7. Da planten er meget rigtforgrenet, dækkes den totalt med blomster. Blomstringstidspunktet varierer fra medio/ultimo april til langt ind i maj. Dels afhængig af vejret, dels afhængig af placeringen i haven. Blomsterfarven kan nærmest beskrives som dyb blåviolet, eller mørk campanula-blå.

Planten former en meget kompakt og langsomtvoksende lille busk. Løvet, som er stedsegrønt, er ca. 25×11 mm. Oversiden er mørk og blank. Undersiden er besat med små skæl/hår som er brune. På 10 år bliver planten ca. 60 cm høj og bred. Hårdførheden er særdeles god. Den kan plantes i fuld sol eller halvskygge, som solitærplante, i større eller mindre grupper, som giver en flot effekt i blomstringstiden.

*Min egen plante har en del år på bagen. Den blev plantet helt foran langs brostenene i et 1 m højt hævet bed i kanten af en skråning. Pladsen var dengang lys, og selv om den var østvendt, var der vekslende sol det meste af dagen. Som tiden gik, blev stedet mere og mere skygget, og til sidst var der næsten ingen sol og tilmed dårligt lys. Det passede ikke ‘Sacko’. Den blev tynd og kedelig. For 4 år siden blev der fældet i omgivelserne, og der var igen lys og sol. ‘Sacko’ blev klippet meget tilbage. De mest tykke grene næsten ved basis. Nu står der en tæt 25 cm høj og 65 cm bred plante, fyldt med knopper til det kommende forår. Det kan da kaldes livskraft!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Beskæring og opstamning, Blå Rhododendron, Dværg Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s