RHODODENDRON ATLANTICUM

Portræt af en art

R. atlanticum i udspring ultimo maj. Som flere vildarter fra USA har den en pragtfuld duft.

R. atlanticum i udspring ultimo maj. Som flere vildarter fra USA har den en pragtfuld duft.

I USA findes flere forskellige dejlige Rhododendron, som desværre ikke alt for ofte finder deres vej til danske haver. R. atlanticum vokser i lave kystområder i staterne Pensylvania mod syd til Georgia. Heraf navnet “Kystazalea”. Den har været dyrket siden 1922.

Planten kan opfylde flere af de ønsker som moderne haveejere tit stiller. Den er ekstrem hårdfør. Den er ret langsomtvoksende, med en lav og udbredt vækst, og blomsterne er tilmed duftende! Den kan plantes solitært i forgrunden af et surbundsbed, flere sammen som lavt busket, eller endda mellem andre buske i et levende hegn, blot den får sit eget plantehul med en masse spagnum at vokse i. R. atlanticum må ikke udsættes for tørke.

Blomstringen finder sted omkring løvspring eller lidt senere. Normalt hen i maj eller omkring 1. juni. Klaserne indeholder 4-10 hvide til sartrosa tragtformede blomster med en behagelig duft, som forstærkes i sol.

Planten er kompakt, rigtforgrenet og “krybende” i væksten. I naturen er den fra 30 cm og til 150 cm høj. I kultur bliver den over mange år lidt højere. Den breder sig langsomt ved udløbere – lidt på samme måde som lyng. Løvet er i udspring sart lysegrønt, senere på sommeren lidt mørkere med et blåligt skær. Ved løvfald, typisk primo november, er løvet gyldent. Selv om den er løvfældende, er det en plante som jeg meget varmt kan anbefale. Iøvrigt betyder det ikke det mindste, at der mellem andre stedsegrønne surbundsplanter, er enkelte løvfældende. Bedet virker stadig stedsegrønt. Jeg anbefaler 5 stedsegrønne for hver løvfældende. Og lige til slut, planten kan købes i Danmark.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON ATLANTICUM

 1. Poul H. H. Petersen siger:

  Hej Niels og Susanne

  Vi syntes også at det var rigtig hyggeligt. Det plejer det jo også at være.

  Tak for dit tilbud angående lancering af en græs. Jeg vender lige tilbage til det en anden gang. Der er simpelthen for

  travlt lige nu.

  Mvh.

  Poul

  Fra: AT HAVE EN HAVE [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 24. marts 2015 15:43 Til: info@overdam.dk Emne: [Nyt indlæg] RHODODENDRON ATLANTICUM

  rhodospecialisten posted: “Portræt af en art I USA findes flere forskellige dejlige Rhododendron, som desværre ikke alt for ofte finder deres vej til danske haver. R. atlanticum vokser i lave kystomrÃ¥der i staterne Pensylvania mod syd til Georgia. Heraf navnet “Kystazalea”. “

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s