RHODODENDRON NERIIFLORUM ‘MIRKA’ og ‘BURLETTA’

R. neriiflorum 'Mirka' i blomst den 23.4.2015.

R. neriiflorum ‘Mirka’ i blomst den 23.4.2015.

Portræt af 2 hybrider

Arten R. neriiflorum lever i dele af provinsen Yunnan samt i det nordlige Burma. Navnet betyder  “Med blomster som Nerium” (Oleander/Nerie).                                                     Planten som jeg har i haven, og som heldigvis nu tilbydes på velassorterede planteskoler, er en hybrid. Det er denne sort ‘Mirka’, dette indlæg drejer sig om.                                 Planteskolen H. Hachmann ved Hamburg krydsede i 1983 R. yakushimanum ‘Lampion’ med R. neriiflorum ssp. neriiflorum ‘Rosevallon’. (‘Rosevallon’ anses for at være en klon af R. neriiflorum) I 1989 navngav man “barnet” ‘Mirka’. Alligevel gik der yderligere 5 år inden planten kom i produktion.

Den dobbelte calyx og røde blomsterstilk giver blomsterklasen et let udseende.

Den dobbelte calyx og røde blomsterstilk giver blomsterklasen et let udseende.

R. neriiflorum ‘Mirka’ er godt nok en hybrid, men den har nogle kendetegn, som leder tanken hen på en art, og det gør den meget attraktiv i haven. Løvet er mørkegrønt, mat og måske en anelse til den blålige side. Bagsiden er spændende, den er lillarød med rød midterrippe. Tilmed er løvet nærmest rundligt/ovalt. Nye knopper er blodrøde. Blomsterne er også røde – mørkest på ydersiden og med røde stilke, som får blomsterklasen til at virke meget let. Ved basis af blomsten ses tydelig den dobbelte calyx (bæger). Planten er en flittig blomstrer. I skrivende stund (23.4.2015) har den blomstret i en uge. I tilgift får man hyppigt en god efterårsblomstring.

Planten i vores have står ret skygget. Faktisk er der kun spredt sol tidligt om morgenen, samt et par gange i løbet af formiddagen. En tidligere plante stod helt solåbent, hvilket nogle forår medførte skader på både løv og blomsterknopper. R. ‘Mirka’ bliver på 10 år omkring 60 cm høj og ikke så meget bredere. Den er meget velegnet i små haver på en ikke for solrig plads. Det smukke løv bør prioriteres når den plantes.

Rhododendron neriiflorum foran bl.a. R. yakushimanum. Bladbagsiden er et ekstra plus uden for blomstringstiden.

Rhododendron neriiflorum foran bl.a. R. yakushimanum. Bladbagsiden er et ekstra plus uden for blomstringstiden.

RHODODENDRON NERIIFLORUM ‘BURLETTA’

Fra planteskolen H. Hachmann stammer denne meget lignende hybrid. Forældrene er i dette tilfælde 2 forskellige repens hybrider, nemlig ‘Buketta’ x ‘Mannheim‘ og som 3. part er det neriiflorum ‘Rosevallon’.

Forskellen på ‘Mirka’ og ‘Burletta’ er forbavsende lille. Løvet på ‘Burletta’ er let blankt, undersiden er mere purpurrød, og bladene er lidt mindre (knap 7 x 3,5 cm). Planten bliver ligeledes lidt større, ca. 65 x 110 cm på 10 år.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s