MAGNOLIA – TRILLIUM – FRITILLARIA – FORÅR I APRIL

 

Magnolia x loebneri 'Merrill' i vores indkørsel. De 3 træer er ca. 5 m høje. Billedet er fra den 24. april 2015. Allerede den 6 april var træerne sprunget ud. I mildt vejr dufter de om aftenen.

Magnolia x loebneri ‘Merrill’ i vores indkørsel. De 3 træer er ca. 5 m høje. Billedet er fra den 24. april 2015. Allerede den 6. april var træerne sprunget ud. I mildt vejr dufter de om aftenen.

Når haven “eksploderer”

Mellem hvide, creme, rosa og røde Rhododendron myldrer det frem med de skønneste blomster i surbundsbedene. Den vinter vi lige har lagt bag os, har været usædvanlig god ved de fleste af havens planter. God på den måde, at vi har flere overvintrende planter, som slet ikke kan klare en dansk vinter. Også god på den måde, at mange planter er uger foran, og er meget kraftigere, end vi normalt kender dem.

I vores indkørsel havde vi de første blomster i de 3 træer, Magnolia x loebneri ‘Merrill’*, allerede den 6. april.  I dag, næsten 3 uger senere, er der tusindvis blomster. Trafikken på vejen vidner om den opmærksomhed de vækker. Nedenunder har R. pumilum stået i ugevis med mange små lyslilla blomster. Ved siden af springer R. protoides ‘Rip’ ud med vinrøde blomster i tætte klaser i tæt konkurrence med den renhvide R. dauricum ‘April Snow’. Tæt ved står R. concinnum var. pseudoyanthinum på spring. Blomsterne er tragtformede og vinrøde.                                                                                                                       * Magnolia x loebneri ‘Merrill’ er en krydsning mellem Magnolia kobus og Magnolia stellata fra 1939 i Arnold Arboretum i USA. Fra M. kobus har planten den kraftige oprette vækst. Fra M. stellata kommer det utrolige blomsterrigdom. Hvis ikke træet er beskåret i sin ungdom hos producenten, vil det normalt vokse som et enstammet indtil 6 m højt kegleformet træ. Blomsterne er renhvide med indtil 15 slanke duftende kronblade.

Trillium sessile 'Rubrum' med 40 cm høje blomster midt april. Gruppen står i dyb skygge under en opstammet R. yakushimanum 'Edelweiss'

Trillium sessile ‘Rubrum’ med 40 cm høje blomster midt april. Gruppen står i dyb skygge under en opstammet R. yakushimanum ‘Edelweiss’. Billedet er fra 24. april 2015.

På det nærmeste i dyb skygge har vi en gruppe Trillium sessile ‘Rubrum’ (Treblad). Der kendes omkring 50 forskellige arter, spredt over så store områder som det nordlige USA, Japan og dele af Himalaya. Det er en udprægede skovstauder. De formerer sig via et underjordisk rhizon, som langsomt spreder sig fra “moderplanten”. Nogle af arterne er ganske lave, nogle få cm, andre helt op til 70 cm høje. Øverst på stilken sidder 3 lysegrønne til mørkegrønne løvblade, nogle med pletter. Fra basis sidder den egentlige blomst, igen 3-delt. Blomsterne er hvide, grønne, gule, rosa til dybt purpurfarvede.

Trillium erectum i skovbundsbed mellem mindre rhododendron. Bildet er fra 24. april 2015

Trillium erectum i skovbundsbed mellem mindre rhododendron. Bildet er fra 24. april 2015

Trillium kan godt vokse  på en solrig plads, blot jorden er fugtig og sur. Planten vokser, og blomstrer, imidlertid også i dyb skygge, hvilket gør den til en dejlig ledsageplante mellem store rhododendron. Vi har flere slags af denne dejlige staude i haven. De er tidligt fremme om foråret, og blomstrer tit i april. Nogle arter dog senere. Trillium er meget længelevende planter, desværre alt for lidt kendte, og en smule dyre – men en stor oplevelse!

Fritillaria michailovskyi planten i forgrunden af stenbed i ren spagnum med lidt grus under løgene som dræn.

Fritillaria michailovskyi plantet i forgrunden af surbunds-bed med lidt grus under løgene som dræn. Foto 24.4.2015

 

Fritillaria (Vibeæg) betragtes ikke som en udpræget surbundsplante. Vores erfaringer mellem små og mindre rhododendron tyder imidlertid på, at drænet i bedet er det vigtigste. Blandt de op mod 150 forskellige arter i naturen, kan kun enkelte anbefales til vores klima. Løgene kan anskaffes om efteråret på velassorterede planteskoler. De skal lægges i ca. 10 cm dybde i bedet, gerne med et drænlag af grus/småsten, eller i kanten af et hævet bed. Vi har gennem mange år haft et par arter i spagnumbede. Når gruppen er blevet “stor nok”, deler vi den lige efter nedvisningen af løvet. Det er en køn lille forårsbebuder, helt anderledes end havens øvrige løgplanter.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Andre træer og surbundsbuske, Artikler, Bunddækkeplanter, Gode råd, Løg, Små surbundsplanter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s