RHODODENDRON OG SAKSEN – UDTYNDING

Når pladsen er trang – Beskæring eller sammenvoksning

Det kan godt høre med til en "let" beskæring, at fjerne enkelte store grene. De kan klippes af ved basis.

Det kan godt høre med til en “let” beskæring, at fjerne enkelte store grene. De kan klippes af ved basis.

Så mange mindre grene og kviste, herunder nyvækst, blev der klippet af de 2 store planter. Bedet blev mere åbent, der kom mere lys, og ingen savner det afklippede.

Så mange mindre grene og kviste, herunder nyvækst, blev der klippet af de 2 store planter. Bedet blev mere åbent, der kom mere lys, og ingen savner det afklippede. (Planterne har været opstammet i flere år)

Selv den bedste planlægger rammer ved siden af, når det drejer sig om at beregne, hvor meget plads de enkelte Rhododendron optager efter en årrække. Storbladede bliver måske 140×160 cm på 10 år, andre kun 90×100 cm. Men hvor store er de efter 20 år? og skal det indregnes når man planter? Nogle Rhododendron bør have 3×3 m plads, og så efter 40 år er det måske alligevel for lidt! Så fremsynet er der næppe mange som er, og hvem synes om, at 3 planter står og “råber” til hinanden, med indbyrdes 3-4 meters afstand.

Med andre ord, vi planter, så vi får et smukt resultat. Ved indkøbet får man store og små planter, som man blander sammen i et bed i haven. De tildeles en afstand, som ser godt ud. De største bagtil, de laveste foran. Væksten i de kommende år udviser stor forskellighed. Nogle sorter bliver meget brede, andre bliver både meget høje og brede, selv om de ved anskaffelsen ikke var så forskellige endda. Den energiske haveejer følger sine planters udvikling, og flytter nogle af planterne til et nyt sted, så der igen er plads til alle. De fleste lader står til, og planterne vokser sammen.

R. rex er en af helt store Rhododendron vi kan have i vores klima. Med tiden udvikler den sig til et lille træ. Det lange nye skud, som blev klippet af slut i maj, skyggede for meget over forgrundsplanterne.

R. rex er en af helt store Rhododendron vi kan have i vores klima. Med tiden udvikler den sig til et lille træ. Det lange nye skud, som blev klippet af slut i maj, skyggede for meget over forgrundsplanterne.

Alternativ løsning til flytning. Beskæring!                                                                           Hvis man hvert år i juni måned følger planternes udvikling, kan man udtynde væksten. Det gøres ved at fjerne de grene som vokser længst ud, og ind i naboplanten. Årets tilvækst, som starter ved afblomstringstid, sidder mest som 2, 3 eller 4 skud lige under den visne blomst. Det eller de skud, som ser ud til at komme til at genere naboplanten, eller iøvrigt tage for meget plads op, klippes/brækkes simpelthen af ved basis. Det er kun de nye skud som vil genere, der fjernes. De andre får lov at vokse. Bedst er det naturligvis at klippe i alle de involverede planter for at undgå skæv vækst. Er planterne stammet op, er det bedste resultat tit at klippe den nederste “etage” grene helt af.

Let beskæring over et af de nederste bladhjørner på en gren i maj eller juni.

Let beskæring over et af de nederste bladhjørner på en gren i maj eller juni.

R. rex. Det ses slet ikke, at et nyt stort skud blev klippet af.

R. rex. Det ses slet ikke, at et nyt stort skud blev klippet af.

En lidt kraftigere  beskæring er at klippe grenen af over det nederste blad på selve grenen. I bladhjørnet sidder en lille knop parat til at skyde. Denne metode minimerer planten lidt, uden den ser stærkt beskåret ud. Hvis kun de længste skud beskæres, vil der normalt være blomster på de resterende grene næste år. Det kan gøres år efter år – dog vil det på et tidspunkt være nødvendigt at klippe planten længere ind, alternativt stamme den op.

Vær ikke bange for at bruge saksen. Af en og anden mærkværdig grund er de fleste mere bange for at beskære Rhododendron, end alle de andre planter i haven. Indtil ultimo juni kan der klippes i store Rhododendron. Dog ikke dybere end lige over det nederste blad på en gammel gren. Kraftigere beskæring er bedst i marts. Små dværgrhododendron og japanske azalea kan i samme periode formgives. For lange grene kan klippes med almindelig saks, hele planten kan studses med en hækkesaks eller lign. Der skal som minimum være en del blade tilbage på planten.

 

Læs også: Rhododendron tåler beskæring

Læs Også: Opstamning af storbladede Rhododendron

Læs også: Opstamning af dværgrhododendron

Læs også: Japanske azalea – beskæring

Læs også: Japanske azalea og dværgrhododendron – let beskæring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Beskæring og opstamning, Dværg Rhododendron, Gode råd, Japanske Azalea, Rhododendron og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON OG SAKSEN – UDTYNDING

  1. Lisbeth siger:

    Tak for det – lige en information jeg havde brug for. Så må der klippes inden 1.7. :) Meget af mit har godt af at blive stammet op.
    Vh Lisbeth

  2. Tore Hoell siger:

    Takk for god informasjon om klipping. Jeg har en gammel R. Catabiense på vel 20 år som hadde en diameter på 4 meter og 2 meter høy. Jeg fikk ifjor det råd å klippe den helt ned med bare 20 cm stubber opp av bakken – og straks etter at den hadde blomstert ferdig i juni. Det skulle ikke etterlates et eneste blad. Dette var på slutten av i juni ifjor. Nå har den ca halv meter lange skudd. Har gjordt det samme på en annen rhodo iår , samtidig som jeg flyttet den – og satser på at det går bra ?! vh Tore

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s