BARKFLIS OG SVAMP

Problemet gentager sig

Hver eneste sommer begynder spørgsmålene om svampesygdomme i Rhododendron. Denne er ingen undtagelse, og dog! Fra planteskolen erfarer jeg, at der i de sidste uger har været mange henvendelser, og da både min mailbrevkasse og telefon ikke holder sig tilbage omkring emnet, tager jeg det op igen. I morges ringede en haveejer omkring en stor plante, som stod og døde for øjnene af ham. I går aftes drejede det sig om flere planter, som i løbet af få dage “klappede sammen” og mistede løvet. Der har været mange flere henvendelser allerede i år. Problemet viser sig hele tiden at være barkflis.

Indtil nu har vi fået en del regn. Mere end sidste år. Barkflisen bliver våd og klæg. Den lukker for ilttilgangen til rhododendronrødderne, og omsættelsen fra flis til humus begynder. Hertil bruger naturen svampe. Nogle svampe trives særlig godt i det miljø, og så sker skaden, svampen tager over, og planten dør på få dage, eller inden for timer.

Læs også: Barkflis og kakaoflis

Læs også: Barkflis

Læs også: Rhododendron og barkflis

Læs også: Barkflis – Rhododendron – katastrofale følger

Læse også: Syge Rhododendron reddet på målstregen

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT og nyttigt, Artikler, Rhododendron, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s