CORNUS KOUSA ‘MISS SATOMI’ (syn. ‘Satomi’/’Rosabella’)

Havens måske smukkeste træ!

Cornus kousa 'Teutonia' i forgrunden og Cornus kousa 'Miss Satomi', begge i fuld flor den 6.6.2015.

Den hvide Cornus kousa ‘Teutonia’ i forgrunden, og den rosa Cornus kousa ‘Satomi.’ (‘Miss Satomi‘), begge i fuld flor den 6.6.2015.

Jeg har før skrevet med begejstring om Cornus kousa. Når jeg igen gør det, er det for at “lægge pression” på alle de haveejere som endnu ikke har kendskab  til den dejlige plante – og det er desværre rigtig mange!

Fra det tidlige forår blomstrer en skiftende mængde træer og store buske, men med Syrenerne er det i det fleste haver ved at være forbi. Sæsonen kan forlænges med flere uger hvis man planter en af de skønne ‘Korea korneller’.  Det er mindre træer, nogle vil kalde dem større buske, typisk omkring 4 m høje og brede, nogle dog noget slankere. Der er faktisk et godt udvalg på flere planteskoler med hvide, creme og rosa blomster. Her beskriver jeg en rosa.

Cornus kousa 'Satomi'. Den samme plante mere end en måned senere - den 20.7.2015

Cornus kousa ‘Satomi’ (‘Miss Satomi’). Den samme plante mere end en måned senere – den 20.7.2015

Cornus kousa Satomi (‘Miss Satomi’) er en selektion af den kinesiske gruppe af “dogwood-træer”. Træet er opkaldt efter barnebarnet til en japansk planteskolemand. Planten markedsføres oftest som C.k. ‘Satomi’. Det betegnes i Japan som et af de fineste i kultur.

Cornus kousa er hjemmehørende i Manchuriet og det nordøstlige Kina, hvor det klarer endda de koldeste vintre.

Væksten er opret slank og vaseformet med en højde mellem 3-5 m.  Den bedste planteplads er solrig og varm. De fire højblade omkring den virkelige blomst er lysende rosa. På plantens skyggeside kan næsten hvide blomster forekomme. Frugten er jordbærlignende, og kan spises. I USA findes begrebet “dogwood-marmelade”. Det er min erfaring, at frugten nogle år ikke altid modnes i vores klima. Løvet er frisk mørkegrønt over sommeren, og antager gulligorange til rødlige toner i efteråret. Bedste jord er sur til neutral og må ikke tørre ud. Placering i ren grov spagnum mellem mindre/lave Rhododendron er perfekt. En fordel ved Cornus er, at de tåler en del beskæring. For det ikke skal gå ud over næste års blomstring, skal beskæring foretages inden udgangen af juli. Med andre ord når højbladene er faldet af.

Cornus kousa 'Satomi'. De fire rosa blade som omkranser blomsten er egentlig højblade, hvis opgave er at vække insekternes interesse.

Cornus kousa ‘Satomi’ (‘Miss Satomi’). De fire rosa blade som omkranser blomsten er egentlig højblade, hvis opgave er at vække insekternes interesse.

 Andre cornus kousa var chinensis som kan anbefales:

‘Eurostar’ (cremehvid med rosa tone). Schmetterling(hvid til sart rosa).                           ‘Wietings Select’ (hvid, senere med rødlige tegninger). ‘Eddie’s White Wonder’ (renhvid).    ‘Weisse Fontäne’ (hvid). ‘China Girl’ (hvid med rosa tegninger).                                               ‘Gold Star’ (broget løv, meget sart rosa højblade).                                                                ‘Milky Way’ (mælkehvid).

Læs også: Et flammehav i oktober

Læs også: Plant en Cornus kousa i haven

Læs også: Cornus kousa ‘Venus’

Læs også: CORNUS – BLOMSTRENDE OPLEVELSE I JUNI – ‘Venus’ og ‘Schmetterling’

Læs også: CORNUS KOUSA var. chinensis ‘TEUTONIA’ – lyser midsommer haven op.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre træer og surbundsbuske, Artikler og tagget , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til CORNUS KOUSA ‘MISS SATOMI’ (syn. ‘Satomi’/’Rosabella’)

 1. marie siger:

  Vi deler til fulde din begejstring for cornus kousa og har en satomi, en china girl, en teutonia samt en lille eddie’s white wonder. Jeg er bare lidt forundret over at se din oprette satomi, for vores er mere bred end høj, hvorimod teutonia og china girl er mere oprette i væksten.

 2. De fleste Cornus er 4-5 m høje. Normalt er bredden vel 3-4 m. Enkelte planter har af en eller anden årsag en smallere vækst, og vores ‘Satomi’ har fra ganske lille hele tiden været smal. Dertil kommer at vi klipper den lidt i siderne hver år efter blomstringe.

 3. karina k jensen siger:

  Hvor er det fantastisk at finde en side som din hvor der står en god og brugbar beskrivelse af træet/busken og et billede af hele planten og ikke kun blomsten:)
  Nu er jeg ikke længere i tvivl jeg skal have en!!:)
  Så er spørgsmålet bare hvilken!!:)

 4. Tak for de pæne ord. Jeg bestræber mig på, at skrive på en måde, så der både opstår interesse, og samtidig helst skulle være den fornødne viden. Mht. valget. Der er i dag rigtig mange forskellige Cornus at vælge mellem. Nogle bliver ret store, så er pladsen et problem, skal du være opmærksom på det ved købet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s