OPRYDNING EFTER SNESTORMEN

Denne plante er total skadet.

Denne plante er total skadet.

Skaderne skal begrænses

Jeg besøgte i dag en have, som er mere end hårdt ramt af snestormen den 21. november i år. Området fik omkring 50 cm sne, og både vægten af den tunge tøsne, og de kastevinde som fulgte med stormen, har forrettet de største skader jeg nogensinde har set.

En 100 år gammel Magnolia med et omfang på måske 10 m eller mere, er fuldstændig flænset. Kun 4-5 af de gamle stammer står tilbage, kronen findes rundt omkring i haven – hvor de sammen med kæmpegrene fra to meget høje stedsegrønne, har smadret toppen på mange indtil 4-5 m høje rhododendron.

Det er hvad der er tilbage af den 100 år gamle Magnolia. Detr er kun en lille del af den krone som ses på billedet. Resrten er spredt rundt om i haven.

De nøgne stammer er hvad der er tilbage af den 100 år gamle Magnolia. Det er kun en lille del af den store krone som ses afrevet på billedet. Resten er spredt rundt om i haven.

Andre steder er det selve snetrykket som har brækket hele planter ud til alle sider, så alle stammer er flækkede nede ved basis. Andre store og små rhododendron står med afrevne grene, som er flækket langt ned langs stammerne.

Nu er drejer sig om at komme til bunds i skaderne med skarpt værktøj.

Nu er drejer sig om at komme til bunds i skaderne med skarpt værktøj.

Ingen af disse skader kan genoprettes, men nogle af dem kan afhjælpes.  Vigtigt er det at gennemgå hver eneste plante og hvor sørgeligt det end kan være, SKAL der tages stilling til beskæring, og hvilken art, inden alt for længe. Stærkt skadede grene skal fjernes, enten ved basis, eller med et rent beskæringssnit, hvor grenen har været hæftet. Flækkede grene KAN IKKE bindes sammen, i det håb, at de kan vokses sammen og gro videre. Hvis planterne får lov at stå med åbne sår gennem vinteren, dannes vejen for svampesygdomme og råd. Hvor grene er knækket helt af, skal stappen skæres væk langs hovedgrenen. Dværgrhododendron som er trykket helt ned mod jorden ud til siderne, vil rejse sig, hvis der ikke er barkskader. Er der derimod knækkede, eller delvist knækkede grene ved basis, SKAL de skæres af med rene snit. De øvrige ubeskadigede grene skal nok skyde til sommer. På utrolig kort tid kan de små planter blive helt flotte igen. Nogle planter er så hårdt ramt at de fleste grene har fået skader. Hvis det er en værdifuld plante for haven, vil jeg anbefale at hele planten beskæres i en højde på 20-30 cm over jorden. Rene snit, og ikke vandrette, så der står vand på dem i fugtige perioder. De fleste planter som har været sunde indtil nu, og med roden i behold, komme i gang med en sund nyvækst i løbet af næste vækstsæson. Planterne skal blive på stedet, lad være at grave dem op og flytte dem, det stresser endnu mere.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Beskæring og opstamning, Plante problemer, Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s