CIMICIFUGA RAMOSA ‘BRUNETTE’

Blikfang og duft

En af mine trofaste havekunder opfordrede mig til, på et tidspunkt at nævne stauden Cimicifuga, som hun, med rette, synes er en af havens bedste stauder. Cimicifuga er en gruppe af stauder, som vokser over hele klodens nordlige tempererede zone, fortrinsvist i fugtige lyse skovområder. Det er høje stauder med en sen blomstring og varierende duft, velegnede til større grupper i staudebedet eller solitært i halvskygge i store haver.

Cimicifuga ramosa 'Brunette' med duftende blomster, i vores indgangsparti i oktober.

Cimicifuga ramosa ‘Brunette’ med duftende blomster, i vores indgangsparti i oktober.

Cimicifuga ramosa er en art fra Kamtschatka, og uden tvivl den vigtigste art til havebrug. Roden består af lodrette jordstængler, hvorfra vinterknopper i det tidlige forår skyder med store fjersnitdelte tandede blade. Løvmassen er tæt og indtil 60/70 høj. I løbet af sommeren skyder aksene frem. De er knap 2 m høje, og bærer flere opretstående indtil 30 cm lange aks, med et væld af hvide duftende blomster i septem-ber og oktober.

Cimicifuga ramosa ‘Brunette’ er en udvalgt klon af selve arten. Det er faktisk en dansk gartner, Grete Petersen tidl. Virum Staudegartneri, som har udvalgt og opformeret den. ‘Brunette’  har lavere løv, omkring 70 cm højt. Det er smukt “mørkerødt” nærmest som blodbøgens løv, med dybe nerveaftegninger og dobbelte takker i kanten. Blomsterstilkene, som ikke kræver opbinding, er ca. 125/150 cm høje med flere aks på 30-35 cm længde, og en masse sartrosa stærkt duftende blomster. Blomstringen finder sted fra medio september og flere uger frem. Den bedste planteplads er i et surbundsbed med halvskygge eller lys skygge, Brug den mellem mindre Rhododendron, og sørg for at den får plads til at udvikle sig. Det er en meget længelevende staude, som med tiden danner en tæt plante med mange blomsterstængler. Find en planteplads hvor man færdes dagligt, det giver fuldt udbytte af syn og duft.

Cimicifuga ramosa 'Brunette'

Cimicifuga ramosa ‘Brunette’ kan plantes i skyggen.

Cimicifuga rubrifolia er mere sol- og varmetolerant.

Cimicifuga rubrifolia er mere sol- og varmetolerant.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Gode råd og tagget , . Bogmærk permalinket.

6 svar til CIMICIFUGA RAMOSA ‘BRUNETTE’

 1. Kristian siger:

  Ja, sikken en dejlig plante!! Den kræver jænvlig vanding eller en fugtighedsbevarende jord for at trives. Står den for tørt bliver den mindre og mindre.
  Vil man prøve en grønbladet cimicifuga er denne sort ret fantastisk:Cimicifuga simplex ‘White Pearl’.
  Og iøvrigt er navnet cimicifuga vist ikke helt korrekt mere. -Cimicifuga er henført til slægen Actea :-)

 2. Kirsten Bonfils siger:

  Tak Niels for endnu et godt indlæg. Rigtig godt nytår til Susanne og dig.
  Bedste hilsner
  Bent og Kirsten

 3. Hej Kristian!. Du har helt ret, ‘White Pearl’ er meget, meget flot. Når jeg ikke har nævnt den, skyldes det jeg synes den bliver meget stor – men i stort surbundsbed, vil det være meget flot, ligesom jeg kender den fra Virum Staudegartneri, den gang de havde store moderplanter stående solitært.

  Hej Kirsten og Bent! Tak for jeres nytårshilsen. Jeg er glad for I stadig føklger med i bloggen.

 4. Kristian, du har vist nok ret med navnet. Problemet hver gang der laves om på navnene, er at planteskolerne/producenterne sjældent følger med. Tænk bare på arten Ledum (Grønlandsk Post), som i mindst 15 år er henregnet til Rhododendron, men stadig leveres fra mange leverandører med det gamle navn.

 5. tove secher siger:

  Kære Niels.Tak for gode indlæg i2015 ,Vi har denne skønne camicifuga ,jeg har tagetr frøp fra den og er spændt på om de dukker op. der hvor jeg har puttet dem i jorden.. med gode hilsener fra Torben og Tove.

 6. Kære Tove og Torben! Cimicifuga kan sås fra frø, men – så vidt jeg er orienteret – går der 5 år før planterne blomstrer. Det er vigtigt at frøet har fået frost, men det skulle jo ikke være problemet i år. Det er også vigtigt, at frøet kan spire i fugtig, porøs sur jord og bedst i lys skygge. Mange hilsner også fra Suzanne, Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s