RHODODENDRON ‘FEENKISSEN’

Portræt af en hybrid – Som snefald i juni – Bunddækkeplante

R. 'Feenkissen', syn. R. 'Fritzi' er en ret storblomstret renhvid næsten fyldt plante meget velegnet som bunddække.

R. ‘Feenkissen’, syn. R. ‘Fritzi’, er en ret storblomstret renhvid, næsten fyldt blomst. Den er meget velegnet som bunddække, både i sol, men som jeg har oplevet det, også på skyggede steder. Billedet viser en 4 års stikling udplantet i haven, på et halvskygget sted.

Jeg har haft planten siden jeg så den i 2008 hos Hachmann, under det årlige “studiebesøg”, hvor jeg prøver at opdatere min viden omkring alle de nyheder, som ustandselig afprøves. Jeg tror den var fravalgt, for der stod nogle potter med navnet ‘Fritzi’, og andre benævnt ‘Cita’. Planterne var ikke store. Måske derfor – så er det jo nemmere at finde en plads i haven – udvalgte vi den kønneste. Hjemme blev den plantet bag en tørveblok i et hævet bed. Nok ikke den bedste plads, for der er faktisk kun lidt tidlig morgensol, og grundet store planter til siderne, også ret skygget. Her henlevede den en stille ubemærket tilværelse, indtil efter nogle år, hvor der i juli pludselig var et helt tæppe af hvide blomster, efterhånden godt gemt af vejen under andre planter.

Nu blev den pludselig interressant. Smukke halvfyldte renhvide blomster, uden egentlige tegninger, blot lidt sartgrønt inde i basis. I så meget skygge, havde det været forventeligt, at planten kun havde haft få blomster, også at den havde været ranglet og kedelig i væksten. Her stod den så og lyste “havebunden” op, og den var kun kun 12 cm høj og 40 cm bred.

R. 'Feenkissen' (R.'Fritzi'). Den hjembragte plante blev plantet i skygge. østvendt, og efterhånden delvist overgroet af høje R. til siderne.

R. ‘Feenkissen’ (R.’Fritzi’). Den hjembragte plante blev plantet i skygge. østvendt, og efterhånden delvist overgroet af høje R. til 3 sider. Efter 7 år er den fra 12-15 cm høj og som det ses rigtblomstrende, selv på den skyggede plads. Den lille krybende kambregne Blechnum penna-marina ses i forkanten. Det bekræfter den lave højde. Bemærk også den lysegrønne tilvækst.

Nu gik jagten på R. ‘Fritzi’, som ingen tilsyneladende kendte. Slut på sommeren endte det med at jeg klippede nogle stiklinger. Det lykkedes, efter de forhold jeg har til at lave stiklinger med, ganske godt. Næste forår havde jeg 11 levende planter i drivhuset. De blev pottet, og klarede sig alle godt, også den efterfølgende vinter i en drivbænk. Herefter er nogle udplantet forskellige steder i haven, andre har fundet vej til andre haver. En dag hvor jeg kiggede nogle planteskilte og papirer igennem, dukkede navnet ‘Fritzi’ op igen. En opringning til Holger Hachmann løste navneproblemet:

Oprindeligt er det et kryds fra 1997 mellem R. ‘Melina’ (rosa) og R. mucronatum x R. kiusianum (R. ‘Panda’)  (sidstnævnte en meget anvendt bunddækkeplante med hvide blomster). Udvalgte planter fik helt forskellige navne: R. ‘Hachkiss’, R. ‘Cita’,  R. ‘Feenkissen’ og ‘Fritzi’. Ifølge Hachmann blev ‘Feenkissen’ udvalgt som det bedste navn i 2008. I 2009 fik den guldmedalje i Buga/Schwerin og i 2011 blev den registreret.

De planter som blev sat i fuld sol i havens stenbede, er overdådigt blomstrende – men at planten også næsten dækkes af blomster på en skygget plads, hæver værdien betragteligt. Løvet på ‘Feenkissen’ virker sart, men er tvært imod meget tolerant over for både sol og frost. Planten er helt tydeligt tættere grøn i vinterhalvåret end de fleste japanske Azalea – også bedre end den meget anvendte ‘Panda’ – som ellers har været førende som hvid bunddækkeplante i årtier.

R. ‘Feenkissen’ er nu i produktion i Tyskland, og fra april i år (2016) indgår den i sortimentet hos Aldershvile Planteskole. Mon ikke den snart finder vej til andre planteskoler.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Bunddækkeplanter, Dværg Rhododendron, Hvide Rhododendron, Japanske Azalea, Nyheder Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON ‘FEENKISSEN’

  1. Lisbeth siger:

    R. Cita har jeg, den blev købt for ca. 3 år siden i Rhododendronhaven i Tørring. Den blomstrer rigtig fint – også nærmest som bunddække.
    Hilsen fra Samsø

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s