RHODODENDRON ‘HANSEL’

R. 'Hansel' Krydset har i bemærkelsesværdig grad bibeholdt det smukke brune indument som pryder bureavii's bladbagsider.

R. ‘Hansel’ Krydset har i bemærkelsesværdig grad bibeholdt det smukke brune indument som pryder bureavii’s bladbagsider. Foto fra 13. oktober. 

Portræt af en hybrid

“Nordmanden Halfdan Lem fik botanikken ind med blodet. Han var en af 12 børn i en familie. Han mor var gartner, og samlede desuden på sjældne planter, en interesse hun videregav til Halfdan. Som ung rejste han til Canada, hvor han slog sig ned som fisker og med planter som hobby. Han er nok den eneste som har dyrket små Rhododenron på sin fiskerbåd! I 1933 flyttede han med sin kone til Seattle i staten Washington, hvor de startede en planteskole med Rhododendron. Frøudveksling mellem Fred J. Rose, Stonehill Gardens i Southhampton og den store gruppe entusiaster i Washington førte til, at han krydsede og såede planter i store mængder. Historien fortæller, at han et år stod med mere end 2.000 krydsninger og over 50.000 små frøplanter. ” Dette lille uddrag fra bogen “The Pacific Coast Rhododendron Story” fortæller om ægteparret Anna og Halfdan Lem’s passion for Rhododendron. Utallige hybrider har forladt deres planteskole, og mange af dem findes stadig blandt de bedste navnesorter i produktion i USA, men også i Europa.

En af Lem’s Hybrider er R. ‘Hansel’, som er en hybrid fra før 1976 mellem arten R. bureavii og R. ‘Fabia Group’*. Planten har en tæt kompakt og busket vækst. På 10 år er den omkring 100 x 100 cm. Med tiden bliver den ret bred, mens højden er moderat. Løvet er et kapitel for sig. Undersiden er forsynet med en kraftig rustfarvet behåring. Oversiden har i begyndelsen fine korte hår. Senere bliver bladet læderagtigt og halvmat. Blomsterne sidder på korte stilke i lette klaser. Farven er nærmest laksorange, lidt til den røde side, med svage røde pletter. Blomsten har et tydeligt dobbelt blomsterbæger (Calyx) også kaldet “hose in hose”.  Blomstringen finder sted fra midten af maj og med en god holdbarhed. Her i haven oplever vi at den blomstrer med ca. 1/3 af knopperne i september.

R. ‘Hansel’ er en oplagt plante i nærheden af huset, så den smukke tilvækst kan nydes. Hårdførheden er rigtig god. Bedst bliver den i fuld eller næsten fuld sol.

* Fra samme krydsning stammer R. ‘Gretzel’ og R. ‘Fabur’

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til RHODODENDRON ‘HANSEL’

 1. Lisbeth siger:

  Den er jeg også så heldig at eje, den er smuk hele året og har vokset rigtigt meget i den tid, jeg har haft den. Det er et fantastisk løv.
  Tak for den spændende historie.
  Vh Lisbeth

 2. Historien om H. Lem er meget længere. Trætter det, er det ligegyldigt med lidt baggrundshistorier? Det vakler jeg tit mellem. Er det korte oplysninger som tæller, bliver læserne trætte, når de små historier er med? Denne gang valgte jeg at lave et lille portræt af Halfdan Lem.

 3. Lisbeth siger:

  Jeg er nok ikke den rette til at svare på det, jeg synes altid, at det er spændende at lære noget mere historie om en rhodo.
  Det er altid svært med en blog, hvad er det vores læsere vil se. Jeg sætter mange billeder ind af alt muligt i min have, nogen gange tænker jeg også, mon det keder dem? Skal vi ikke bare gøre, som vi har lyst til :)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s