RHODODENDRON ‘SIMSON’

R. Simson' netop udsprungen i begyndelse af juni.

R. Simson’ netop udsprungen i begyndelse af juni.

Portræt af en hybrid

R. ‘Simson’ er en sentblomstrende R. wardii hybrid fra Hachmanns planteskole. Den er navngivet i 1989 men først bragt til salg i Tyskland i 2001. På flere udstillinger i 2007 modtog planten guldmedalje. Krydsningen er mellem R. ‘Goldrausch’ en ukendt R. wardii hybrid og R. ‘New Comet’. R. wardii er i naturen en meget smuk gulblomstrende art fra bl.a. Sechuan i Kina. Den bruges ofte til krydsninger for at fremelske smukke gule blomster. Arten synes jeg er vanskelig i haven, så derfor skal vi være glade for gode hybrider, med slægtsskab til arten.

Knopperne er varmt gule med orange anstrøg. Blomsterne er ligeledes varm gule, åben tragtformede og med en sart rosa tone i kanterne, næsten uden tegning fra primo maj. Løvet er matgrønt og ægformet. Planten har en god vækstform og er efter 10 år ca. 120×120 cm. Hårdførheden er god, den angives til -21 grader                                                 Jeg ville foretrække at plante i vekslende sol/skygge eller meget lys skygge, måske på en nordside uden skyggende træer. Gode naboer kunne være R. ‘Phyllis Korn’, R. ‘Lissa Hage’, R. ‘Curlew’, R. ‘Prinsess Anne'(alle er gule i nuancer), evt. samtidig med dybviolette som f.eks. R. ‘Polarnacht’, R. ‘Azurro’, R. ‘Gletschernacht’ eller andre blåviolette.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gule og orange Rhododendron, Nyheder Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

3 svar til RHODODENDRON ‘SIMSON’

 1. Lisbeth siger:

  Tak for historien om den også, igen spændende. Den står i mit gule bed sammen med R. King Lion, R. Lemonada, R. Lucinda og R. Creamy Chiffon, de står mod øst med lidt buske omkring dem. Det går rimeligt, bortset fra at det ikke er knopper i R. King Lion i år.
  Oplever du nogle gange, at en rhodo springer blomstringen over et år. Jeg har problemet med R. makiyak, den har ingen blomster i år og havde heller ikke for to år siden. Sidste år blomstrede den flot.
  Hilsen Lisbeth

 2. marie siger:

  Det er vel der, hybriderne har deres force, at de generelt er mere robuste end den art, der er blevet krydset. Har du erfaringer med lutescens – du har vist ikke lavet et indlæg om den.

 3. Niels Skjøldberg siger:

  Så entydigt er det ikke. Mange gange er arten den absolut bedste, hvor hybridiseringen giver en anden vækststruktur, blomst eller blomsterfarve. Men rigtigt, i nogle tilfælde, som med wardii er der skabt en sort, som er nemmere end arten – i havesammenhæng. Jeg har ingen erfaring med lutescens p.t.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s