RHODODENDRON ‘GOMER WATERER’

R. 'Gomer Waterer' har smukke blomster fra omkring 1. juni. Hos os er den plantet i fuld, på en ret udsat plads.

R. ‘Gomer Waterer’ har smukke blomster fra omkring 1. juni. Hos os er den plantet i fuld sol, på en ret udsat plads. I mere skygge forsinkes blomstringen.

Portræt af en hybrid

Jeg sad og kiggede billeder, og så slog det mig, at det er fint med at præsentere nyheder, men hvorfor egentlig “glemme” de gamle? Når det nu blev kriteriet, så var det oplagt at skrive om den “ældgamle” værdifulde hybrid fra Waterer’s planteskole i England.

I Surrey i England overtog Michael Waterer i 1829 John Taylor’s planteskole “Bagshot Nursery”). Michael’s bror og hans 3 sønner flyttede ind på planteskolen som senere blev omdøbt til “John Waterer and Sons”. Fra starten af var hovedinteressen planter fra Amerika, herunder især Rhododendron. I 1870 var plantenskolen en af Englands største, omtalt som “Den Amerikanske Planteskole i Bagshot”. 10 år senere dækkede den et område på over 60 hektar, hvoraf knap halvdelen var udlagt til dyrkning af Rhododendron. En søn, med særlig stor interesse i denne plantegruppe, var  Gomer Waterer, som viste sig at have særlige evner indenfor krydsningens kunst. Blandt de mange “nye” planter var navne som R. ‘E.C.Stirling’ og R. ‘Gomer Waterer’ fra før 1900 og navngivet i 1906 og R. ‘Corona’ fra 1911.”(Uddrag af artiklen “Waterers Heritage”)

R. ‘Gomer Waterer’ anføres normalt som en R. catawbiense hybrid. Indblandet er også R. griffithianum samt nogle hybrider, herunder “Bagshots” yndling R. ‘Pink Pearl’. Resultatet er en af de måske bedste hvide Rhododendron! Knopperne er helt sartlilla, blomsten er enkel åben, renhvid med en fin tone at rosalilla i kanten. Indvendig med en mindre gyldenbrunlig plettegning. Klaserne er forholdsvis store med 9-15 blomster i hver. Blomstringen finder sted i juni. Den amerikanske rhododendronspecialist “Harold Greer, Greer Garden’s” anbefaler stadig ‘Gomer Waterer’ som en af de allerbedste planter, og fra Scotland siger Kenneth Cox “En fremragende, pålidelig og meget stærk hybrid, som er sol- varme- og vindtolerant”.

Her i haven har vi i mange år glædet os over blomsterrigdommen og plantens kompakte vækst. Den er plantet på et meget udsat sted, nemlig i husets ret lukkede gårdhave ved sydgavlen. Der kan blive MEGET varmt om sommeren, men også meget koldt, når vinden fra vest får frit løb syd om huset mod øst om vinteren. Aldrig har den svigtet med knopsætning, og aldrig har knopperne været svedne eller tørre. Naturligvis passes den med vand, i det ret lille højbed hvor den er plantet. Væksten er virkelig tæt, løvet er mørkegrønt og blankt ca. 14×6 cm, og altid pænt. På 15 år er den blevet 160 cm høj og 190 cm bred. Det har betydet, at vi har måttet stamme den lidt op, både for passagens skyld, men også for de planter som vokser i stensætningen omkring højbedet.

R. ‘Gomer Waterer’ kan anvendes solitært, men også som en del af en større beplantning, evt. som hæk, også på lidt mere udsatte steder.

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON ‘GOMER WATERER’

  1. Lisbeth siger:

    Tak for historien om Gomer Waterer, en af mine yndlinge. Den har fantastisk smukke blomster, og min står nu med store flotte knopper, de fleste den har haft endnu.
    Hilsen Lisbeth

  2. Hej Lisbeth! Nu er din ‘Gomer Waterer’ naturligvis afblomstret. Jeg skriver heller ikke pga. den, men for at fortælle at jeg nød artiklen om din smukke have, som jeg netop har læst i magasinet “Haven”. God sommer, Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s