RHODODENDRON ‘PRAECOX’ – FORÅRSBEBUDER

Rosa så det brager fra marts!

R. 'Praecox'. Foto fra den 4.4. som er det gennemsnitlige tidspunkt for blomstringen.

R. ‘Praecox’. Foto fra den 4.4. som er det gennemsnitlige tidspunkt for blomstringen.

Er der noget vi længes efter, efter en den mørke vintertid, så er det farver og lys. Lysende lillarosa blomster i store mængder, kan lokke enhver kuldskær vinterdeprimeret ud i haven, og får forbipasserende til at stoppe op.

R. 'Praecox' her plantet ved vores skraldespand og carport op mod et hegn mod naboen og gårdhaven.

R. ‘Praecox’ plantet ved vores skraldespand og carport op mod et hegn mod naboen og gårdhaven. Her er læ og højere nattemperatur. 

Det er en gammel kending jeg beskriver. R. ‘Praecox’ er resultatet af en krydsning mellem to arter, R. cilliatum x R. dauricum, udført for så længe siden som ca. 1855 af Isaac Davies i Onskirk i Lancashire.

Resultatet er en letbygget opret busk, som på 10 år bliver ca. 1 m høj og lidt bredere. Blomsterknopperne udvikler sig tydeligt allerede i begyndelsen af marts. De er ved udspring næsten purpurrøde, mens blomsten som er på størrelse med en 2 kr. er lysende lillarosa. Den har ingen indv. tegninger, og på ydersiden er den lidt mørkere. Blomsterne sidder samlede, 2-8 stykker,  for enden af grene og større kviste. Planten er letløvet. Bladene er mørkegrønne, blanke og let hårede. De er ca. 3×6 cm. Det vil være urigtigt at sige den altid er helt stedsegrøn. I milde vintre overvintrer den med mange blade, mens lange kolde perioder kan få al løvet til at falde. Knopperne derimod skades ikke.

R. 'Praecox' i baggrunden af et stort surbundsbed. Træerne bagved beskytter mod stærk nattefrost.

R. ‘Praecox’ i baggrunden af et stort surbundsbed. Træerne bagved beskytter mod stærk nattefrost.

Alt efter det tidspunkt, vinteren slipper sit tag, starter blomstringen. Nogle år er det så tidligt som primo/medio marts. Udspring omkring 1. april er mest almindeligt, og blomstringen kan vare hele 3 uger. Problemet kan være stærkere nattefrost i april. Derfor er det tilrådeligt at plante R. ‘Praecox’ på en beskyttet plads i haven. Det kan være under et højt opstammet træ, i lys skygge på husets nordside eller østside, tæt op mod et hegn, ved carporten eller andre steder, hvor der er et lidt lunere “miniklima”.

Andre tidlige Rhododendron:  R. dauricum ‘April Rose’ – rubinpurpur fyldte blomster med let duft.  R. daiuricum ‘April Snow’ – renhvide fyldte blomster. R. dauricum P.J.Mezitt – purpurrosa og meget tidlig. R. dauricum P.J.M. Regal – purpurrød og meget tidlig.  R. dauricum ‘Staccato’ – mørk rosaviolette fyldte blomster.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON ‘PRAECOX’ – FORÅRSBEBUDER

  1. Thomas Berthelsen siger:

    Ja, man glædes mest, når man har længtes. Jeg har engang haft en Praecox blomstrende i 5 uger, et år hvor foråret var køligt men frostfrit. Andre år blev blomsterne ødelagt af nattefrost kort efter udspring. Men trods risiko er kan gevinsten være stor!
    Har man også en af de øvrige nævnte: P. J. Mezitt, P. J. M. Regal, Staccato og April Snow, er man nærmest forsikret. De blomstrer gerne 14 dage efter Praecox.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s