RHODODENDRON REX

Portræt af en (kæmpe) art

R. rex, tilvækst i juni

R. rex, tilvækst i juni. Rex imponerer enhver besøgende i haven.

Navnet betyder “konge-planten” I den kinesiske provins Yunnan har den storløvede kraftigt voksende R. rex hjemme. Den vokser mellem 3.700 og 4.100 oppe i bjergene blandt grantræer eller mikset løvskov. Derude bliver den op til 12 m høj! Hos os bliver den ikke så høj, men kan dog opnå anselige 4-5 m. Væksten er skulpturel træagtig, ofte kun med en enkelt eller 2-3 gråbrune stammer, hvorfra kraftige sidegrene bærer de store bladrosetter. Løvet er også stort! Sunde planter kan have blade på næsten 40 cm i længden og 14 cm i bredden. Oversiden af løvet er halvblankt og læderagtigt. Undersiden er belagt med et gråligt, senere brunligt indument, bestående af små frynsede hår.

R. rex med stor knop i udspring.

R. rex med knop i udspring. Læderagtigt blankt løv og brunlig bagside.

R. rex skal have en vis alder inden den blomstrer. Knopperne er meget kraftige og næsten runde. Når de udvikler sig, bliver de brune og kraftigt klæbende. Der kan være mange blomster i den enkelte klase, helt op mod 30! De enkelte blomster er tragtformede med krusede kanter. I udspring er de oftest lys rosa. Blomsterne kan være meget sart pink, meget lys lilla eller næsten hvide til helt hvide. De er naturligvis ens for den pågældende plante hvert år, men de enkelte kloner i naturen kan variere ret meget. I år viste de første blomster sig i starten af april, men de sidste knopper er endnu ikke sprunget ud her ved månedens slutning. R. rex skal være ret gammel inden den blomstrer første gang, måske 10 år eller mere. Så selv om blomsterne er meget smukke og ret hårdføre over for senfrost, er de ikke grunden alene til at anskaffe sig planten. Det enormt store dekorative løv er i mine øjne den bedste grund til at plante en “konge-plante”  i haven. En anden grund er den træagtige vækst. Her er virkelig tale om et “minitræ”, der som en slags naturlig bonsai sætter sit præg på området den er plantet i. Den overskygger langt naboplanterne med sit store løv, og med lave Rhododendron under og ved siderne, forstærkes indtrykket.

R. rex-blomster i april

R. rex-blomster i april

Hvor i haven bør den plantes? Helst et sted hvor solen ikke er for kraftig i de tidlige forårsmåneder. Det er her bladene kan skades. Vores R. rex har været i haven i 12 år. Den blev plantet hvor der var slagskygge fra en træ, netop i februar-april. Tre år efter væltede træet i en storm. Siden har solen netop haft adgang til at lyse planten op i vinterperioden. Det er sket at enkelte, fortrinsvis ældre blade er blevet skadet, men det har kun været få blade den har mistet. Find et sted i haven, hvor den kan ses fra huset, og hvor den præger området den er plantet i – så den netop giver indtrykket af en “kæmpe”.                                   *        R. rex produceres i Danmark, og kan erhverves på velassorterede planteskoler.

R. rex i udspring.

R. rex med de tragtformede blomster, hvis indre er udstyret med en smuk plettegning

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Hvide Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s