HALVDØDE GRENE PÅ RHODODENDRON

Japansk Azalea med misvæskt grundet manhglende saftstigning

Japansk Azalea med misvæskt grundet manhglende saftstigning

Midt i maj begynder vinterskaderne at vise sig

De fleste vil nok mene at vi kom nemt gennem vinteren 2015/16. Der var ikke mange frostdage, og endnu færre dage med snerydning. Der var dog steder i landet, hvor vi på få timer næsten blev “kvalt” i sne – tøsne og storm – en meget uheldig kombination. Særlig slemt gik det slut i nov. ud over dele af Nordsjælland og Roskilde. Måske var der andre lokaliteter, der blev ligeså slemt ramt. Bedst husker man jo sit eget område.

 

Rhododendrongren som grunder snetrykket har været delvist afrevet. Billedt er fra den 23.5.16, hvor begyndende tilvækst og knopper på grenen pludselig visnede.

Rhododendrongren som grundet snetrykket har været delvist afrevet. Billedt er fra den 23.5.16, hvor begyndende tilvækst og knopper på grenen pludselig visnede.

De indtil 40 cm tung tøsne var en voldsom belastning på træer og buskes grene, som blev tynget til jorden. Næste dag forsvandt det meste sne igen, men skaden var sket. Rigtig mange grene knækkede ved plantens basis. Det kunne ses med det samme, hvis man tjekkede sine planter. Andre grene havde rejst sig igen, men – bark eller fibre i grenene var beskadiget. Det kan først ses nu i maj, især efter den første varme periode. Grenene er så beskadigede, at de ikke trækker saft nok op. De står med blomsterknopper som ikke udvikler sig, med nye vækstknopper, som kun bliver til slatne småblade. Her er der ikke andet at gøre, end at fjerne de ramte grene. Klip eller sav dem af med rene skarpe snit under skadesstedet.

Dværgrhododendron med visne knopper på halvdød gren, som er vinterskadet. Klip alle de visne dele af indtil skadestedet, eller hvor frisk ny vækst ses.

Dværgrhododendron med visne knopper på halvdød gren, som er vinterskadet. Klip alle de visne dele af indtil skadestedet, eller hvor frisk nyvækst ses. Denne plantetype kan godt nå at skyde fra ældre sunde grene, hvis de “syge” dele fjernes nu i maj.

Disse skader er ikke kun på Rhododendron, men kan ligeledes have ramt alle havens andre planter. Jeg har skrevet dette lille indlæg, efter utallige spørgsmål på både min mail, og på plantenskolen i de sidste weekends.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Beskæring og opstamning, Gode råd, Plante problemer, Rhododendron, Rhododendron sygdomme og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s