RHODODENDRONBLOMSTER I AUGUST

Rhododendron blomstrer 2 gange årligt

Jeg har aldrig tidligere, modtaget så mange bekymrede mails om blomster for 2. gang, som netop nu i første halvdel af august 2016. Jeg mener ikke forholdene er anderledes i år, end sædvanligvis. Sommeren har godt nok ikke været den bedste, men vi havde både varme i foråret, tørke og regn i maj, og sådan har det jo været skiftevis lige siden.

Måske er nogle planter provokeret til at blomstre igen – altså for 2. gang i år.

Fra naturens side er det helt sikkert bestemt således, at blomster kommer om foråret, frø dannes i løbet af sommeren, ligesom de nye knopper, som skal springe ud næste forår. Vi må bare ikke glemme, at mange af de planter vi dyrker, hører hjemme under andre klimaforhold, og derfor opfører sig anderledes hos os. Dertil en meget væsentlig ting. De fleste Rhododendron i haverne er hybrider, som ikke egentlig har deres eget tilhørsforhold et og andet sted på kloden. Hybriderne har miksede gener fra forældresiden – og det kan godt “rode” lidt rundt i den normale opførsel.

Normalt sker der intet ved at nogle planter blomstrer i august og september. De knopper som springer ud i august, kan naturligvis ikke også springe ud til maj, og i sensommeren er det for det meste for sent at nå at danne nye knopper, som kan erstatte de udsprungne i efteråret. En del dværgrhododendron kan dog godt nå at sætte nyvækst i efteråret, og hvis det ikke bliver tidligt frost, så vil der dannes knopper til blomstringen i foråret. Nogle planter blomstrer med en procentdel af de nydannede knopper i efteråret, men der er næsten altid så mange knopper, at der også er nok til en forårsblomstring. Det er også sjældent, at det er hovedparten af knopperne som springer ud i eftersommeren.

 

stort busket med Cunningham's White. Desværre ingen blomster, da alle knopperne er gået til i løbet af vinteren. Knopperne dør, fordi de er ved at springe ud om efteråret, men ikke når at åbne andet end et knopkæl. Blot den allermindste åbning betyder svamp og udtørring af knoppen i løbet af vinteren.

Stort Cunningham’s White i august, med begyndende sensommerblomstring

En kendt eftersommerblomstrer er ‘R. Cunningham’s White’.* Hvis den står på en lun beskyttet plads, har den udviklet sine knopper så tidligt, at der kun skal en lille ændring i klimaet til, for at den “tror det er forår”, og så springer den ud! Desværre er blomsterne ikke altid så veludviklede om efteråret, og desværre kan den “brænde” så mange blomster af “på denne forkerte” årstid, at der ikke er mange blomster tilbage til forårets blomstring. Se artiklen på denne blog om R.’Cunningham’s White’ – som også omhandler de døde knopper!*

Typisk blomstrer mange lyslilla til mørklilla dværgrhododendron. Det er hybrider med R. russatum og R. impeditum. Her er så mange navnesorter, at det er umuligt at remse dem alle op. De fleste af disse hybrider, selv med en kraftig august blomstring, vil have rigeligt med blomster til det kommende forår.

R. 'Songbird'

R. ‘Songbird’ i blomst den 7.8.2016. Den udmærker sig ved at blomstre både forår og efterår. Planten er på vej til at blive markedsført. Vi har planter i haven helt tilbage fra 1988, som alle blomstrer 2 gange årligt.

Så er der vildarterne, som slet og ret er flyttet geografisk rundt, og dermed ikke har de samme klimabetingelser, som i deres hjemlande. Mange af disse blomstrer 2 gange, men stadig med en større forårsblomstring. Her kan nævnes R. neeriflorum ‘Mirka’*(Røde klokkeformede blomster), R.calostrotum ‘Rocks Form’ (Ret store lilla blomster). R. thrichostomum ‘Collingwood Ingram’ *eller ‘Arctic Term‘ og ‘Schneeflöckschen’. Det er pragtfulde småløvede små buske med skærme af lysrosa eller kridhvide blomster. Blomstringen på disse er overdådig også om efteråret.

  • Se artiklerne her på bloggen. 

For at forlænge blomstringssæsonen har især tyske producenter krydset sig frem til Rhododendron med sensommerblomstring. Her skal nævnes følgende, som bør kunne købes i danske plantecentre:   ‘Herbstfreude’, ‘Herbstgruss’, ‘Herbstzauber’ , ‘September Flair’, ‘September Red’. Der er uden tvivl flere på vej. Disse navnesorter blomstrer om foråret, men udviser ofte en større blomstring i sensommeren. Det er altså ikke tilfældigheder, men genændringer som ligger til grund.

Normalt er der ingen grund til bekymring over den 2. blomstring i Rhododendron. Hvis planten efterfølgende begynder med en nyvækst, kan man godt ærgre sig lidt. Den hærder normalt ikke af inden frosten kommer. Dvs. at det nye skud vantrives, og naturligvis ikke sætter blomst til foråret.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Rhododendron, rhododendronblomster og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s