VINTERENS STEDSEGRØNNE HAVE

Vores vinterklargjorte og stedsegrønne have.

Vores vinterklargjorte og stedsegrønne have. Under de gamle Rhododendrons krogede stammer findes alle løvstørrelser og farver stedesgrønne Rhododendron. Der er også strategisk rigtigt placerede løvfældende Azalea. Når de kun er plantet enkeltvist, griber de ikke ind i det stedsegrønne “look”.

Når haven er klargjort

November har budt på al slags vejr. Regn og blæst, varme dage og sol, flere nætter med streng frost. Havens planter har alle indstillet sig på kommende vintermåneder. Løvet er kastet, staudetoppene fuldstændig visne og slatne. Alt sammen med en tendens til at flyve rundt når vinden hersker.

Ud for vores stuevinduer har vi dette dejlige motiv. Her er Rhododendron vildarter og hybrider mellem hverandre. Det er med til den store variation i løvfarver og størrelse.

Ud for vores stuevinduer har vi dette dejlige motiv. Her er Rhododendron vildarter og hybrider mellem hverandre. Det er med til den store variation i løvfarver og størrelse.

Jeg har ryddet op, været rundt med løvriven, saksen, affaldsposerne og ikke mindst havestøvsugeren. Jeg har et ambivalent forhold til den – den er tung, meget støjende og bliver hurtigt “mæt”, og så skal posen tømmes igen – Men, den er jo også smart! Alle de nedfaldne blade fra vores træer, samt de gule/brune udtjente fra Rhododendronerne er suget op med støvsugeren og endt fintdelte i posen. Indholdet hældes ud mellem de større Rhododendron. Det findelte løv omsættes meget hurtigt, og giver god vækst og næring.

De visne hortensiablomster står som en skarp kontrast til det store Rhododendronbed i baggrunden.

De visne hortensiablomster står som en skarp kontrast til det store Rhododendronbed i baggrunden.

Ved indgangen til december, kan vi se ud i vores ryddelige stedsegrønne have, og samtidig glæde os over, at den er smuk og næsten klar til en ny sommersæson. Det i modsætning til så mange haver jeg ser, med store visne/væltede staudebede, med de i mine øjne grimme rosenbede, hvor de nøgne grene stritter i hver sin retning, eller de helt bare områder, hvor sommerens Dahlia eller sommerblomster har været. Indrømmet, det er mine/vores synspunkter, som helt klart kan diskuteres. Alligevel vil jeg stædigt fastholde, at ikke mange haver er smukkere i vinterhalvåret. Arbejdet er heller ikke det værste – for en pensionist som mig, med begrænsede kræfter, er jeg lykkelig over ikke at skulle grave, skære stauder ned eller dele dem, men kan nøjes med at klippe  Hosta, Akelejer og orkidétoppe væk. I mange år havde jeg et foredrag om “Den nemme have – surbundshaven” på mit program. Det er faktisk rigtigt!

Vores indgangsparti er altid varierende grønt. Endnu i disse dage er der blomstrenende efterårskrokus i små farvespots.

Vores indgangsparti er altid varierende grønt. Endnu i disse dage er der blomstrenende efterårskrokus i små farvespots.

FLERE BILLEDER FRA VORES SMUKKE VINTERHAVE:

R. 'Maruschka', R. impeditum, R. radicans, R. pseudochrysanthum, R. 'Babuschka', Cyclamen hederifolium.

R. ‘Maruschka’, R. impeditum, R. radicans, R. pseudochrysanthum, R. ‘Babuschka’ og Cyclamen hederifolium. Tilsammenen en fantastisk symfoni af grønt over for køkkenvinduet.

Smukke Rhododendronstammer, større og små stedsegrønne og løvfældende Rhododendron står for havens særlige miljø.

Smukke Rhododendronstammer, større og små stedsegrønne og løvfældende Rhododendron står for havens særlige miljø.

R. williamsianum 'Bow Bells' står med flotte røde blomsterknopper hele vinteren. Det gælder også williamsianum 'Tibet' og naturligvis vildarten.

R. williamsianum ‘Bow Bells’ står med flotte røde blomsterknopper. R. williamsianum ‘Tibet’ og flere andre, samt naturligvis vildarten,  har derfor stor betydning for  vinterhavens udtryk.

R. russotinctum har som så mange andre arter dejligt løv og dekorative knopper

R. russotinctum har som så mange andre arter dejligt løv og dekorative knopper.

Nok er vinteren ikke årets mest farverige periode, men har man først fået øje for naturens mangfoldige variationer i farve og udseende, er den meget mere end sæsonens afslutning. Den er også den smukke begyndelse til næste års farvebrag.

 

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Gode råd, Haveportrætter, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

8 svar til VINTERENS STEDSEGRØNNE HAVE

 1. Thomas Berthelsen siger:

  Det er en sand fryd, at se dine billeder af de dejlige planter med de smukke former og fine farver. Og så har I glæde af dem hver dag, året rundt!

 2. Tak for “roserne”! Netop i vinterperioden kan surbundshaven noget, som de færreste andre haveformer formår.

 3. Tack för vackra bilder från vinterträdgården Niels!
  med önskan om en trevlig jul och en varsam vår för våra älskade Rhododendron.
  /Gunilla

 4. Kære Gunilla. Her loves igen stærk nattefrost, og så efterfølgende varme. Tænk hvad vores planter skal modstå – og så er de klar til ny glæde til foråret. Som jeg skrev, “surbundshaven er det smukkeste”. Kommer du nogensinde til København?

 5. marie siger:

  Fine billeder og et indlæg med mange gode argumenter for surbundshaven. Jeg er nu også glad for de væltede staudebede og har tilladt mig at henvise til dit indlæg på min blog i dag.

 6. Hej Marie!. Dejligt at man kan inspirere – det er jo hele formålet med bloggen. Du er altid velkommen til at henvise til miner indlæg. Mvh. Niels

 7. Laila siger:

  Hittade hit tack vare Gunilla T och nu ska jag bli följare! Det första vi skapade när vi köpte det här övergivna och förvildade stället var ett woodland med många mycket speciella rhododendron och azaleor. Det har vi inte ångrat!
  Trevlig helg!/Laila

 8. Velkommen. Jeg håber du får glæde af at følge min blog. God jul, Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s