RHODODENDRON INSIGNE

R. insigne har utrolig smukke blomsterklase. På det nærmeste helt perfekte. Billedet er fra den 10. juni 2016

R. insigne har utrolig smukke blomsterklase. På det nærmeste helt perfekte. Foto 10. juni 2016

Portræt af en art (navnet bedtyder Bemærkelsesværdig)

I 1996 fik jeg en ung plante foræret af et medlem i Rhododendronforeningen. Kig nu godt på bladene sagde “afsenderen”. De adskiller sig en del fra de øvrige rhododendronblade. Især den næsten metallisk udseende bagside. Plant den så I nyder den dagligt, lød rådet. Som anbefalet, blev den plantet i vores indkørsel, hvor den siden har udviklet sig til en mellemstor og meget smuk plante.

R. insigne blev ikke introduceret som haveplante før end i 1908. Den stammer fra en region i det centrale Sichuan ved navn “Wa Shan”, hvor den findes i højder mellem 2100 og 3000 m i åbne lyse steder i skovområder. Ifølge “Cox encyklopædi” er den måske udryddet her, men fundet i områder i Yunnan og det sydlige Sichuan.

Som jeg blev gjort opmærksom på, er løvet ganske specielt. I mine øjne er det måske det smukkeste rhododendronløv! Bladenes overside er frisk mørkegrønne, meget blanke og med tydelige nerver. Undersiden er belagt med et sammenvokset hårlag som er skinnende blankt. I begyndelsen nærmest sølvagtigt, senere mere kobbergyldent. Selve bladet er meget tykt og stift. Man kunne fristes til at sige det er standset ud af en plade!

Det smukke "stive" løv med metallisk udseende bagside. Foto 24.6.2014

Det smukke “stive” løv med metallisk udseende bagside. Foto 24.6.2014. Hen på efteråret ændres farven fra “sølv” til ‘messing”.

Det var mange roser til løvet, men helt overstrømmende bliver det, når jeg beskriver blomsterne. En fordel er allerede den ret sene blomstring fra omkring begyndelsen af juni. Blomsterklaserne består af ca. 8-15 vidtåbne klokkeformede blomster. Den enkelte blomst sidder på en 3-5 cm lang rødlig stilk. Selve blomsterklasen er åben på en smuk alligevel kompakt måde.  Farven varierer i sart rosa toner på en næsten hvid baggrund. De enkelte kronblade har få sarte rosa langsgående striber, og indvendig i tragten findes sarte rosa pletter. Det samlede indtryk er en yderst harmonisk blomst – en af de smukkeste i familien.

R. insigne vokser heldigvis ikke så stærkt. Efter 20 år er vores plante blevet ca. 160 cm i højde og bredde. Plantens facon, når den er plantet et lyst sted, helst i solen, er formfuldendt ensartet i sin opbygning.

Bag de rigtblomstrende 'Diamant Azalea' i vores indkørsel, ses den smukke R. insigne. Foto 3.6.2016

Bag de rigtblomstrende ‘Diamant Azalea’ i vores indkørsel, ses den smukke R. insigne. Foto 3.6.2016

I havens planlægning bør man indtænke mange forskellige bladtyper. Blandt Rhododendron arterne er variationerne meget store, f. eks. R. insigne med blanke blade og metallisk underside,  R. williamsianum  med små runde mørke blade,            R. callimorphum     med lysere let blålige runde blade,             R. makinoi  med     meget slanke lange blade eller                 R. yakushimanum    med  mellemstore       blade og tykt uldent gyldent  indument på undersiden.

I mange år har jeg med begejstring fremvist vores dejlige R. insigne, uden at kunne anbefale en købsmulighed. Nu endelig, er den via mit gode samarbejde med engrosplanteskolen “Basta Planter”, kommet i produktion. Herfra kan din planteskole skaffe den.

R. insigne hare været flittigt brugt i hybridiseringsarbejdet. Mange rigtig gode hybrider har været markedsført gennem tiden. Listen her er ikke komplet, ‘Arktis’, ‘Berliner Liebe’, ‘Brigitte’, Europa 93′, ‘Kings Ride’, ‘Nofretete’, ‘Oberschlesien’, ‘Redwood’, ‘Seestadt Bremerhafen’, Weisshorn’, men alle produceres i Europa i foråret 2017.

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Nyheder Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til RHODODENDRON INSIGNE

 1. Hej Niels!

  Så trevligt att få läsa historien om R. insigne! Det var nämligen en av de första Rhododendron som planterades här i trädgården. De tre, fyra första åren var en kamp för R. insigne, hon fick mycket stryk varje vinter och jag befarade varje år att plantan inte skulle orka komma igen men hon är tapper! Nu har jag en välvuxen och tät planta som verkar att ha klarat påfrestningarna och kan visa sin skönhet. Insigne har aldrig blommat här men det är inget jag sörjer över, jag är så glad över denna vackra Rhododendron.

  Många hälsningar

  /Gunilla

 2. marie siger:

  Jeg er helt enig med dig i din rosende omtale af insigne. I blæsevejr kommer den skinnende bagside rigtig til sin ret. Vores plante får desværre en del tørre bladspidser, det er det enste minus, jeg kan finde.

 3. Til Gunilla! Med tålmodighed skal du nok opleve R. insigne i blomst. Hvis du har den fra frø, tager det mange år. Som stikling går det ret hurtigt, når moderplanten har været blomsterdygtig i en årrække.
  Til Marie! Tørre bladspidser må skyldes stærk blæst og lidt udtørring. Jeg kender til flere planter, som vokser i fuld sol uden tørre bladspidser.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s