RHODODENDRON ‘SONGBIRD’

Portræt af en hybrid

russatum x Blue Tit Group, Sir James Horlick 1954.tæt kompakt busk med skønne blåviolette blomster i meget store mængder. Planten udvikler sig på 25 år til en tæt busk på 80 cm højde og 100 cm i bredden. Typisk blomstrer den lidt igen i sept.

russatum x ‘Blue Tit Group’, Sir James Horlick 1954. Tæt kompakt busk med skønne blåviolette blomster i meget store mængder. Planten udvikler sig på 25 år til en tæt busk på 100 cm højde og 130 cm i bredden. Typisk blomstrer den igen i aug./sept.

Endnu en “blå” småblomstret Rhododendron! Ja, men hvilken en? Rhododendron ‘Songbird’ har været en af havens dværg-rhododendron lige siden 1989. Når ret skal være, har vi en hel del “blå” dværgrhododendron i haven. Det er ligesom ikke til at komme uden om R. impeditum, R. russatum og deres utallige hybrider, når man står i planteskolen i april måned, og de tætte planter med blålige blomster ligesom “rækker ud efter dig”. På det tidspunkt trænger vi til farver og forår.

Hvad er der så lige med R. ‘Songbird’? Den er kraftigt lysende blålilla – mere “blå” end de fleste andre. Planten har dejlige små blanke blade. Men hvad du ikke ved om den, når du ser den i fuld blomst i april, det er, at den blomstrer lige så villigt igen til august. Det er også ganske almindeligt, at de fleste andre hybrider i denne gruppe kan blomstre i eftersommeren, men ingen gør det så grundigt som R. ‘Songbird’. Blomsterne sidder samlet for enden af kvistene med indtil 20 stykker i klasen. Farven er blåviolet og dyb. Det er en af de dværgrhododendron med den mørkeste og mest blå farve! (Der findes ingen som er helt blå, selv om det tit skrives på planteetiketten). Blomstringstiden er ret lang, ca. 3 uger, hvilket skyldes de mange knopper, som ikke åbner sig på samme dag. Allerede hen i august begynder den anden blomstring. Den kan vare helt op til 4-5 uger, lidt afhængig af hvor solrigt planten er placeret. Vi har 6 planter i haven. En vokser ret, nærmest meget skygget, og den blomstrede 6 uger i efteråret. Det bemærkelsesværdige er, at den begynder blomstringen på næsten samme tid, som de planter vi har i solen.

R. 'Songbird' den 6.8.2016

R. ‘Songbird’ den 6.8.2016. Planten er i udspring, der er flere knopper på vej, ligesom de enkelte “buketter” ikke er fuldt udviklet. Blomstringen på planten, som står ret skygget, varede hele 6 uger.

Væksten er langsom og meget busket, men opret. Der er utrolig mange små sidegrene og kviste, som alle sætter blomst på de lidt ældre planter. Vores første plante fra 1989 har vi stadig. Siden har jeg med held lavet stiklinger til havevenner, men hver gang beholder vi lige en mere! Den oprindelige er ca. 100 x 130 cm. Lidt yngre planter er tætte og oprette, men ikke så forgrenede endnu. Efter 10 år er de 50-60 høje og brede. Løvet på R. ‘Songbird’ er mørkegrønt, blankt og lidt læderagtigt. Den er meget tætløvet også om vinteren. Vores planter vokser i skygge, i halvskygge på østsiden af huset eller i fuld sol.

R. ‘Songbird’ stammer fra et kryds mellem R. russatum x R. impeditum Group (R. ‘Blue Tit Magor’) foretaget af Sir James Horlick, Isle of Gigha, Scotland omkring 1954. Planten har tidligere ved enkelte lejligheder været solgt i Danmark. Nu er den kommet i produktion hos “Basta Planter”, hvor din planteskole kan bestille den, hvis de ikke allerede har købt den. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Blå Rhododendron, Dværg Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON ‘SONGBIRD’

 1. Barbro Persson siger:

  Hej Niels

  Godt nyt haveår!

  Tak for dine gode og informative mails…de læser jeg med stor interesse.

  Hvem fører den blå Blue Diamond—-Gletchernacht??

  Med venlig hilsen Barbro Persson

  ________________________________ Fra: AT HAVE EN HAVE Sendt: 8. januar 2017 15:27 Til: barbro_01@hotmail.com Emne: [Nyt indlæg] RHODODENDRON ‘SONGBIRD’

  rhodospecialisten posted: “Portræt af en hybrid Endnu en “blå” småblomstret Rhododendron! Ja, men hvilken en? Rhododendron ‘Songbird’ har været en af havens dværg-rhododendron lige siden 1989. Når ret skal være, har vi en hel del “blå” dværgrhododendron i haven. Det er liges”

 2. Hej Barbro. Du kan købe den på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Du kan også ringe til Basta Planter og spørge Thomas, om han sælger den et sted som er nærmere. Telefon 48177237.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s