RHODODENDRON ‘SOPHIE SCHOLL’ og ‘HANS SCHOLL’

Portræt af en hybrid (og et søskendepar!)

Jeg har lyst til at tage historien først.

Sophie Scholl, biologistuderende i München (9.5.1921) og den 3 år ældre bror Hans (2.9.1918), medicinstuderende også i München, var 2 søskende ud af flok på ialt 5 børn. Hans Scholl var fra 1941 medlem af en illegal kristen gruppe “Weisse Rose”, som uddelte løbebreve med opfordring til modstand mod nazismen. I sommeren 1942 meldte Sophie sig ind i gruppen, hvor hun deltog både med trykning og uddeling af løbebrevene. Sammen med Hans’ fælles ven Christoph Probst, blev de hurtigt de mest aktive medlemmer, og uddelte i de kommende måneder utallige flyveblade. Under en omdeling den 18. februar 1943 på Ludwig-Maximilians-Universität i München blev de pågrebet af pedellen og overgivet til Gestapo.  Vennen Christoph Probst havde netop forfattet en nyt brev, og uheldigvis lå kladden i Hans’ buskelomme. Christoph Probst blev straks arresteret. Domsafsigelsen fandt sted den 22. februar 1943, og allerede ved 17-tiden samme dag blev alle 3 guillotineret i fængslet “München-Stadelheim”.

I efterkrigsårene  blev betydningen af Sophie og Hans’ indsats mod regimet stadig mere tydelig. Mange gader og skoler i Tyskland er opkaldt efter de 2 søskende, ligesom Instituttet for statsvidenskab ved Ludwig-Maximiliam-Universität i München har fået navnet “Geschwister-Scholl-Institut”. Også Christoph Probst er hædret på forskellige måder. Flere biografier beskæftiger sig med Sophie Scholl ligesom filmen “Die Letzten Tage” fra 2005. 

R. 'Sophie Scholl'. Vores plante fra 1992. Billedet er fra 29.5.15.

R. ‘Sophie Scholl’. Vores plante fra 1992. Billedet er fra 29.5.15. Den er plantet på en “terrasse” opbygget af tørveblokke i forkanten af et sydøstvendt bed.

Rhododendron ‘Sophie Scholl’ er krydset af den sydtyske producent Walter Nagel fra Bretten i Baden. Han anvendte i 1965 R. ‘Muttertag’ x R. ‘Multiflorum’. Ud af denne krydsning opstod den meget rigtblomstrende dyb mørkrosa sort, som senere blev døbt ‘Sophie Scholl’.  Blomstringen finder sted fra slutningen af maj. Planten er helt dækket af utallige mængder små blomster. Væksten er meget kompakt, med små mørkegrønne halvblanke blade. Efter 10 år er planten omkring 35 cm høj og 60 cm bred. Vores gamle plante stammer fra planteskolen Johs. Wieting i Tyskland, hvor jeg fik den som gave i 1992. Den er i dag ca. 60 cm høj og 100 cm bred. I vinterperioden er planten stadig meget tæt og mørkegrøn. Planten blev navngivet og bragt i handlen i 1980. I Danmark ved jeg den har været udbudt enkelte gange. Fra 2017 er den i produktion hos “Basta Planter”, hvor din leverandør kan købe den. Vi har flere ‘Sophie Scholl’ i haven. De kan vokse både i fuld sol og i halvskygge. Det er også en fremragende plante til stenbedet.

R. 'Hans Scholl'

R. ‘Hans Scholl’. Planten har været i haven siden 2002, så den er virkelig meget kompakt. De “runde” blade i venstre hjørne er R. ‘Molly Ann’, og i nederste hjørne ses en afblomstret R. keiskei. De store anemoneblade er fra Anemone nemorosa ‘Robinsoniana’ med lyseblå blomster primo maj og meget kraftigere vækst, end vores sædvanlige skovanemone.

Rhododendron ‘Hans Scholl’ kommer også fra Walter Nagels hånd. Den er et resultat af en krydsning af R. ‘Multiflorum’ x R. ‘Vuyk’s Scarlet’ fra 1966, men først navngivet og bragt i handlen i 1988/2000. Blomsterne på ‘Hans Scholl’ er noget større end på ‘Sophie Scholl’. De er purpurrøde med lidt mørkere gane og lange dekorative støvdragere. Løvet er ligeledes lidt større og lysere, mat friskgrønt. I vinterperioden farves det lyst bronzefarvet. Planten er yderst hårdfør med en lav tæt og bred vækstform. Vores plante fik jeg ligeledes i Tyskland hos Hans Hachmann i 2002. Den vokser i et af vores alpine surbundsbede i fuld sol, og er i dag ca. 40 cm høj og 90 cm bred. Den kan købes enkelte steder i Danmark.

Kilder: Barbara Beuys: ’Sophie Scholl, Biografie.’ og Walter Schmalscheidt: ‘Rhododendron- und Azaleenzüchtung in Deutschland’

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Japanske Azalea, Nyheder Rhododendron, Pink Rhododendron, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Små surbundsplanter og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s