RHODODENDRON ‘PICOTEE’

R. ‘Picotee’ er en smuk og “anderledes” hvid Rhododendron med blomster fra primo juni.

Portræt af en hybrid

Det er ingen overdrivelse om Rhododendron ‘Picotee’ at udnævne den til en gammel nyhed. Den stammer fra den engelske planteskole Waterer, Knap Hill Nursery, helt tilbage i 1934 eller 1935, men først registreret i 1958. Tilsyneladende har den ikke været et af de store navne i de seneste mange år. Jeg har et relativt stort bibliotek, bl.a. også omfattende planteskolekataloger, og finder den faktisk først nævnt i de seneste par år.  Det er virkelig en skam, for blomsten er helt sin egen.

De næsten runde blomsterklaser indeholder 11-18 vidtåbne hvide blomster med de smukkeste pink kanter, og så dufter de let. Indv. er det øverste kronblad forsynet med en lille bronzegylden tegning.  Blomstringen finder sted fra primo juni. Knopperne er meget veludviklede og nærmest kongleagtige i faconen.

Jeg har fundet et enkelt bud på oprindelsen i Van Gelderen/van Hoey Smith Rhododendronatlas fra 1992. Her skriver forfatterne at det er en R. ponticum hybrid krydset med en R. ponticum hybrid!, mens den engelske ophavsplanteskole angiver at krydset er ukendt. Ligegyldigt, det er en smuk middelstor plante med en sen blomstring, og det er jo det som tæller. På 10 år er den ca. 120 cm høj og 140 cm bred. Væksten er tæt, og løvet er mørkegrønt og blankt. R. ‘Picotee’ produceres i Danmark. Den er et rigtig godt bud mellem juni måneds mange rosa og lysviolette Rhododendron. Plant den i vekslende sol og lys skygge.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON ‘PICOTEE’

  1. marie siger:

    Picotee blomster forbinder jeg med helleborus, så det er sjovt at se, at rhododendron også er leveringsdygtig i den slags blomster.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s