ROBOT PLÆNEKLIPPER, SÆSON 2

Vores Husquarna robot græsklipper skal i arbejde.

Foråret er begyndt meget tidligt i år, og vinteren har været mild. Græsplænerne kan ikke lide under sneskimmel ret mange steder, og de er for længst begyndt at vokse. Hos os har vi haft lidt mosangreb i pletter, men meget MINDRE end tidligere år. Da haven ikke, med hensyn til skygge, har ændret karakter, er jeg overbevist om, det skyldes at plænen sidste år blev plejet bedre. Den fik meget at leve af, og den blev slået dagligt af vores plænerobot som vi har døbt “BB8”. Det betød at græsset blev meget tættere, og gav mosset større modstand. Førhen var jeg lidt mere påpasselig med at gøde for ofte – det gav for meget arbejde – men ikke sidste år, hvor robotten klarede det hele.

Læs artiklen: GRÆSPLÆNE OG MAGELIGHED (DOVENSKAB) og robot plæneklipper. (Via billeder og tekst fortalte jeg gennem hele sæsonen om vores oplevelser og store bekvemmelighed ved at eje en robot plæneklipper).

Crocus tommasinianus i plænen den 5.3.2017

En måned senere, den 5.4.2017 trænger plænen til at blive slået. Crocus’erne kommer igen næste forår

Dette haveår startede allerede i marts. Græsplænen var flere steder helt kulørt. En lille vildkrokus (Crocus tommasinianus) fra Serbien, Ungarn og Bulgarien (kan købes i havecentre om efteråret), har gennem flere år spredt sig fra bedene ud i plænen. Midt i marts blev plænen gødet med OSMO VERTIGAZON, som er en meget effektiv mosdræber. Nu er plænen virkelig “langhåret”. Krokusløvet står højt, og plæneklipperens opladestation forsvinder snart ned bag det høje græs. Meget snart får vi vores robot tilbage fra FredensborgSkov&Have, som har serviceret den i løbet af vinteren. Vi glæder os til igen hver dag at se på en flot tæt nyslået plæne.

Den 5.4.2017 – nu skal robotten snart på arbejde.

I starten af april 2017 var plænen tuet (ujævn gødskning) og lang. Så kom BB8 fra vinteropholdet i Fredensborg, serviceret og veloplagt. Det tog den ikke mange dage at tygge sig igennem den langhårede plæne, og som de efterfølgende billeder viser er den igen imponerende flot.

BB8 i gang med sin daglige dont. Hvis vores have ikke var bygget op med højbede tæt på plænen, ville robotten kunne klippe bedre ud over kanterne. De er faktisk det eneste arbejde vi har med græsset i dag, og vi er jo selv herrer over hvor lange kanterne må blive. En meget let og nem elektrisk håndklipper af mærket Stihl, har dog lettet det arbejde.

En velholdt plæne er en daglig glæde. (maj 2017)

Også i år har vi valgt at lade BB8 arbejde hver dag fra kl. 9-15. Den holder 3 opladningspauser på hver ca. 40 min. Vi bliver ofte spurgt hvorfor den skal “køre” så meget. Det er sikkert ikke nødvendigt, men det giver så lidt afskær, at vi aldrig har det med under fødderne. Samtidig er den smule ukrudt der overlever, så svækket, at vi nærmest ikke kan se det. Så er der strømforbruget – vi er faldet totalt i forbrug i 2016 i forhold til året forinden – og vi har ikke ændret vaner, snarere fået flere strømforbrugende apparater. 

Ultimo august 2017 blev nedenstående billede taget. Vi har jo ikke haft den bedste sommer, græsset er virkelig vokset hele tiden. Efter plænen kom rigtig i gang i forsommeren, har den været gødet med OSMO en gang. Den er tættere end nogensinde tidligere, og der er intet ukrudt i den – fantastisk. Vi har sat klippetiden ned med to timer, altså fra kl. 9-13, det viser sig at være nok. I virkeligheden burde den ændres til senere på dagen, da græsset jo er vådt om formiddagen efter nattens dug eller regn. Da vi har fået en ny lille hundehvalp, har vi undladt det, og holder hunden på husets østside om formiddagen.

Jeg har det næsten som en nyhedsjournalist, som skal skrive de nyeste sensationer hver dag. Jeg har bare ikke noget nyt at skrive om – for vores Husquarna græsrobot virker bare – og det kan jeg jo ikke fylde flere sider med! Jo, jeg kan da lige fortælle, at vi nu kender flere, som er lige så glade for deres robot. PS. Når græsset er så vådt, er det klogt en gang imellem at rense robotten for sammenkørt græs.

Hele sommeren har vores græsplæne været tæt og grøn. Pragtfuld for børnebørnenes bare tæer, helt fri for ukrudt, og bortset fra lidt kantklipning helt arbejdsfri!

Regn, regn og atter regn – det har været opskriften i ugevis. Vi har boet på parcellen siden maj 1970. Aldrig har vi oplevet at plænen har været så våd som i dette efterår. BB8 har ikke haft problemer af den grund, men plænen er visse steder helt “sjappet”.  For nogle uger siden satte vi frekvensen af græsslåning ned til hver 5. dag. For at give græsset bedre energi til den kommende vinterperiode er slåhøjden også hævet til 4 cm. Snart vil vi aflevere vores trofaste græsrobot til vinterservice efter en helt gnidningsløs sæson.

Ultimo november kan “græsåret” gøres op. De sidste uger var BB8 ikke så meget på arbejde. Plænen voksede kun lidt, og den var så våd, at vi til tider havde stående vand! Det generede ikke BB8, men det var tæt på, at hjulene “kørte jorden op”, så vi valgte at stoppe robotten. De enkelte dage uden regn, lod vi den køre, og nu har vores plæne den rette højde (ca. 4 cm) til at komme bedst muligt gennem vinteren. I går blev den afleveret hos FredensborgSkov&Have for vinteropbevaring og service. Ladestationen står på sin plads vinteren over, kun transformeren er blevet taget indendøre.                                                  STATUS: Den ret våde sommer og det endnu vådere efterår, ville have givet problemer med en gammeldags håndklipper, motoriseret eller ikke. Dertil kommer det våde afklippede græs. Med vores robot, er det hele gået som en leg!

Læs artiklen: GRÆSPLÆNE OG MAGELIGHED (DOVENSKAB) og robot plæneklipper

Læs også: Robot plæneklipper, sæson 3 og 4

Osmo gødningsprodukter er sponsoreret af OSMO. Vores græsrobot er er delvist sponsoreret af FredensborgSkov&Have.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gødskning, Gode råd, Græsplænen, Løg, Robot plæneklipper og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s