TIDLIGE RHODODENDRON OG ANDRE BLOMSTER

Cyclamen trochopteranthum blomstrer fra februar. De små blomster dufter. Løvet ligner den efterårsblomstrende Cyclamen hederifolium. Det er smukt bunddække hele vinteren. Foto 22.3.17

Små og store haveoplevelser i marts og april 2017

Foråret er begyndt tidligt. Allerede i marts var gåturen rundt i haven fyldt med nye indtryk, og for hver runde var der mere at se. Først er der de små “følgeplanter” i surbundsbedet, lidt senere kommer de tidlige Rhododendron. Vores glæde ved den forunderlige forandring fra den triste vinter, har jeg lyst til at dele med andre. Her følger en række billeder af udviklingen over 5 uger fra den 12.3. til den 17.4.

R. yakushimanum x russotinctum x mallotum. Den fantastiske knop allerede den 22.3.17

R. yakushimanum x russotinctum x mallotum den 14.4.17. (Fra Rhododendronforeningen)

Helleborus hybrid. “Julerose” anbefales altid til neutral til let kalkholdig jord. Måske ved vores juleroser det ikke. Vi har flere i Hortensiabeddet med sur jord, hvor de stortrives. Fordelen er at man kan nyde dem inden der kommer løv på Hortensia’erne, og at Julerosen får den fornødne skygge i sommertiden. Foto den 20.3.17 (Jeg kender flere med Julerose i surbundsbedet)

R. sutchuenense var. geraldii i udspring den 27.3.17

R. sutchuenense var. Geraldii i fuld blomst den 15.4.17 – Se artiklen om R. sutchuenense.

Cyclamen coum ‘Silver Leaf’ med sølvfarvet løv har blomstret siden februar. Her står den i forkanten af et hævet bed foran R. tsariense. Foto den 27.3.17. Se artiklerne om Cyclamen.

Cyclamen coum og i midten den duftende Daphne blagayana, som er en nedliggende lille stedsegrøn busk. (Specialplanteskole). De små blade i forgrunden er en Dryasart (Rypelyng). Foto den 3.4.17.

Hepatica nobilis (Kaldet Kaj Munks Blå Anemone). Planten foretrækker fed kalkholdig muldjord, men som så mange andre planter, trives den rigtig godt i grov spagnum. Foto den 3.4.17

Erythronium dens-canis, ‘”Hundetand” er en løgplante som elsker en lys skygget plads i surbundsbedet. Foto den 3.4.17.

Soldanella montana, “Alpeklokke”. Soldanella vokser i mange af Europas bjerge helt op til 2700 m. I haven trives den bedst i  grov spagnum iblandet groft grus, og gerne i et hævet bed, hvor den drænes om vinteren. God følgeplante mellem dværgrhododendron. Foto den 3.4.17.

Anemonella thalictroides, “Rudeanemone” kommer fra det nordlige USA. Blomstringen starter i marts og holder til hen i april. Igen en plante som finder sig godt hjemme i grov spagnum. Den bedste plads er i vekslende sol/skygge. Anemonella bliver ca. 10 cm høj. Foto den 4.4.17.

De 3 Magnolia x loebneri ‘Merrill’ i vores lange indkørsel. Foto den 1.4.17

Magnolia x loebneri ‘Merrill’. Fantastisk flotte mod naboens sorte tag og den blå himmel. Foto 16.4.17

R. Rex. En statelig plante- Foto den 5.4.17.

R. rex. Imponerende på alle måder. Foto den 12.4.17. (Ingen skader efter frost 16.4.)

R. rex og de skønne blomster. Foto den 15.4.17.

R. ‘Isola Bella’, R. williamsianum i midten med de små runde blade, og R. ‘Eider’. Den første har blomstret siden den 29.3. R. ‘Eider begyndte den 6.4. Foto den 12.4.17.

R. pumilum vokser i bl.a. Nepal i indtil 4200 m højde. Den er vores tidligste dværgrhododendron, og er forbavsende hårdfør over for nattefrost. Omkring den 20.3 viste knopperne farve. Foto den 9.4.17.

R. mucronulatum fra bl.a. Korea og Japan er løvfældende. Blomsterne bryder frem før løvet. Foto den 10.4.17.

R. keiskei ‘Jonas Reich’ er en nyere R. keiskei hybrid med tidlig blomstring. Foto 12.4.17.

R. decandrum fra Japan begyndte at springe ud den 10.4. Den er løvfældende og starter blomstringen før det nye løv. Billet er fra 17.4. efter 3 graders nattefrost!

R. strigillosum er en kraftig opret plante. De blodrøde blomster har været på vej en uges tid. Billedet er efter 3 graders frost sidste nat – ingen skader. Foto 17.4.17.

R. dendrocharis er en kompakt tæt længeblomstrende plante. Til venstre lave Primula. Foto 17.4.17.

Den lyseblå “Snepryd” har blomstret i 3 uger. Anemonerne har været der et par uger og nu følger Trillium erectum. Trillium er en spændende plante i mange varianter. Foto 17.4.17.

Den 17.4.2017 slutter jeg denne billedkavalkade over forårets indtog i vores have. Nu tager tingene virkelig fart, overalt blomstrer forsk. påskeliljer, anemoner, “blodurt”, “hundetand” lave Primula og ikke mindst udvikler knopperne sig på mange Rhododendron – forår og sommer står for døren!

En del af planterne i denne fotoserie har deres egne artikler – skriv navnet i søgefeltet og læs mere. De fleste planter kan købes i Danmark, men ikke i alle planteskoler eller havecentre. 

 

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre træer og surbundsbuske, Artikler, Bunddækkeplanter, Dværg Rhododendron, Inspiration, Løg, Rhododendron, rhododendronblomster, Små surbundsplanter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s