BLOMSTRING FORÅR 2017 – STATUS: KUN ***

Frostskader og VISNE RHODODENDRON BLOMSTER 

Forventningens glæder kan ingen tage fra os – og forventningerne var store i år. Blomsteransatsen sidste år var stor. Mængden af knopper oversteg de vildeste forhåbninger, og vinteren var blid som et lam. I marts talte alle om forårets tidlige ankomst, ja det var lige inden det føltes som forsommer. April fortsatte spurten, jeg husker de 2 første weekends, hvor jeg på planteskolen nød varmen i en kortærmet T-shirt…

R. williamsianum ‘Tibet’ mistede næsten alle blomsterknopper den iskolde aprilnat. Det gik også ud over mange vækstknopper. Billedet fra den  2.7.17 viser med al tydelighed at tilvæksten også blev skadet. De mørkegrønne rynkede blades udseende skyldes delvist frostramte celler, som jo ikke vokser videre. De svage gule skud klipper jeg af. Væksten vil så komme fra de laveresiddende knopper på grenen. Det kan stadig nås her primo juli. Dele af denne plante var så skadet, at jeg faktisk klippede den en “bladetage” tilbage allerede i april. Jeg har bare ikke fået det hele med.

…så kom vinteren. Med et dykkede temperaturen hos os i Hørsholm til – 5 grd. allerede ved 20-tiden, og i løbet af natten fik haven kærligheden at føle, -8.2 grd. I løbet af resten af april havde vi nattefrost ned til – 5 grd. 3 gange yderligere. Senest -3,9 grd. den 9.maj.  Her sprang elastikken!

R. williamsianum. Både blomster- og vækstknopper blev ødelagt af  den stærke nattefrost medio april 2017.  Normalt vil det ikke ske, men den langvarige varme forinden, havde sat væksten igang. Det blev ikke til mange blomster, men “reserve” vækstknopper redder situationen, og planten bliver både flot, og også meget tæt i løbet af sommeren.

De allertidligste Rhododendron havde fået lov til at vise deres kunnen, men nu, var knopperne ødelagt på den store mængde, som blomstrer omkring 1.5. Vi har aldrig oplevet at vores R. williamsianum og hybriderne af den, smed knopperne uden at springe ud. Tilvæksten var endda “brændt af”. For hver ny frostperiode i april, forstærkedes skaderne, og flere og flere helt hårdføre planter endte med ganske usle blomster, som kun holdt i få dage, og slet ikke kunne tåle solvarmen i de milde timer. Selv tulipaner og narcisser var skadet af den sene frost.

Normalt drysser de visne blomster af Japanske Azalea. I år har det været anderledes. Billedet viser en plante, som sprang normalt ud. Efter et par dage visnede blomsterne, og de faldt ikke selv af. Jeg mener knopperne var frostskadede, så da der kom sol og varme på de nyudsprungne blomster, visnede de ganske enkelt. De visne blomster, som efterfølgende blev våde af regn, sidder og rådner på planten.  En let beskæring ville frigøre planten for de visne blomster. Det skader ikke, hvis det gøres straks efter blomstringstidspunktet. Planten bliver bare tættere. Jeg har beskåret nogle planter, men resten får lov til selv at klare sig selv. De nye skud skal nok komme frem.

I min naivitet troede jeg skaderne var begrænset til de tidligste og mellemste blomstrende planter, men nej!  Slut i maj og i noget af juni var blomstringstiden på flere planter forkortet, og efter de få men heftige regnbyger, havde blomsterne svært ved at rette sig – de klaskede sammen, og i mange tilfælde blev de hængende på klaserne, i stedet for at slippe basis og falde til jorden. Helt galt har det været med de japanske Azalea, som plejer at “slippe” blomsterne ved at de drysser af i vinden. I år er de meget tit blevet hængende.

Flere storblomstrede Rhododendron sprang tidligt ud. Varmen havde sat gang i knopperne, og den udvikling kan ikke bremses. Frosten i april havde skadet knopperne, så de fleste blomster sprang for tidligt ud, men visnede efter få dage. Kun enkelte knopper, som måske har siddet lidt mere beskyttet, udviklede sig normalt. Et mindre smukt “billede” end det forventede.  Hvis man ikke har andet at lave, kan man naturligvis pille alle de visne blomster af (afhængig af plantens højde), men man kan også lade naturen selv klare problemet.

Ikke alle landets egne havde så stærk nattefrost i april, så det er heller ikke alle landets haveejere som kan nikke genkendende til denne artikel. Vi der blev ramt, kan enten ærgre os gule og grønne, eller vende blikket den anden vej, og se frem til næste års blomstring. Tilvæksten er i fuld gang, knopdannelsen ligeledes, så nu glæder vi os til en overdådig blomstring næste år.

Skal visne blomster fjernes?:

Læs også artiklen: Rhododendronblomster – visne

Læs artiklen: Frost i april – katastrofe

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler. Bogmærk permalinket.

3 svar til BLOMSTRING FORÅR 2017 – STATUS: KUN ***

 1. God kväll Niels!
  Samma sak hände här på svenska ostkusten, värmen kom för tidigt, växterna började vegetera och så kom tre nätter med många minusgrader. Jag har aldrig förlorat så mycket städsegröna växter som denna vår. Så gott som alla Rhododendron knoppar frös men även själva plantorna, bladen bara rasslade och föll av när man rörde vid växten. Min vackra R. bureavii som jag haft i många år är borta.
  Men jag vill berätta att jag numera har en vacker R. elegantulum i min trädgård. Du skrev om den och jag blev så förtjust i denna vackra Rhododendron så ett stort tack för tipset!

  Hälsningar
  /Gunilla

 2. marie siger:

  Vi har tydeligvis oplevet vinteren 2017 meget forskelligt, alt efter hvor vi bor. Her i Salling har vi ikke haft et eneste tab, og planterne har tabt eller beholdt de visne blomster, ligesom som de plejer. Et enkelt gunnerablad blev svedet af nattefrostten. det var alt.

 3. Der er ingen tvivl om de store klimatiske forskelle selv i vores lille land. Her i Hørsholm var det rigtig slemt, men 2 km fra os i Rungsted, ved kysten, var der ingen nævneværdig frost. Selv her i haven, kan der være flere graders forskel! Desværre bor vi i et “kuldehul”. Jeg har været i mange haver, og fået mange mails, hvor frostskaderne har været store, så selv om frosten måske, og heldigvis, ikke har ramt så bredt, synes jeg at der skulle skrives lidt om det problem også.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s