LÆKKER LILLE RHODODENDRONHAVE

Plænen deler sig rundt om det cirkelformede bed, og indbyder til “havekig” fra flere sider.

En “oase” tæt ved Rådhuspladsen.

Ældre villakvarterer med ret små haver, er kendetegnende for mange tæt bebyggede områder, kun få km fra Københavns centrum. Sådan en have besøgte jeg for nylig, og med billeder, og ikke så mange ord, har jeg lyst til at vise den frem – naturligvis med ejerens sanktion.

Hjørneterrassen indbyder til en kop kaffe og filosofiske tanker om naturens mangfoldighed. Til højre ses en stor R. yakushimanum, og i venstre side R. makinoi med de lange slanke blade.

Oprindeligt var der nogle større skyggende træer i haven. De fleste er nu væk, og de resterende kan beskæres efter behov. Der var også nogle ret store almindelige Rhododendron, som i dag er stammet op, og dermed med til at skabe havens miljø. Tanken er, at de fremover stadig “skal løftes” i kronerne, så der fortsat er plads til de mange små og mindre Rhododendron havens ejer har anskaffet, når disse vokser til.

Fra husets veranda kan haven nydes året rundt uanset vejret.

Havens store terrasse er trukket helt i baggrunden.

Herfra er der fint udsyn over haven. I sensommeren “peppes” haven op med Hortensia i flere farver.

En lille “ø” rundt om et af havens gamle træer. Her har Hortensia, Acer og Clematis hjemme.

Haven er bygget op med et hævet bed langs skellene til naboer og de 2 veje, som grunden grænser op til. Der er flere niveauer i højbedene. Mod haven er der anvendt betonbrosten, at samme type som belægningen på terrasserne, men bagud i bedene er der bygget nogle flotte “kasser”, fremstillet af halve rafter. Rafterne er skruet på nedgravede pæle, og på bagsiden af “raftevæggen” er der lavet en beklædning bestående af 1 lag sort fibertex og 1 lag kraftig plastik af dampspærretypen. Plastik for at beskytte rafterne mod fugt fra spagnummen,  og sort fibertex for at skjule plastikken. Det er elegant lavet, og ses ikke når man betragter bedet.  Flere steder er opbygningen brudt af små gennemgange, så man kan komme om og gå langs bagsiden af “kasserne”. Det er en god løsning, for på den måde er der skabt en sti langs havens omgivende hegn. Praktisk når hegnet skal vedligeholdes, og når man skal tilse planterne fra bagsiden, beskære, luge eller ændre i bedet.

Havens centrum er det ovale bed sammensat af 3 cirkler.

Det ydre beds organiske former, med en indbygget hjørneterrasse, følges op i havens centrum af et bed opbygget i sammenhæftede cirkler. Af den oprindelige plæne er der ikke så meget tilbage, dog nogle ret brede passager i varierende bredde, og et større stykke nærmest huset – havens samlende element. Længst fra vejen, i et hyggeligt hjørne ved huset og gennemgangen til den lille gård, er der en stor terrasse med god plads. Herfra er der henover en plantekumme, med en formklippet Thuja, et godt indsyn til haven.

R. orbiculare’s runde blade er en pryd i alle Rhododendronbede. I øverste venstre hjørnes se R. ‘Graziella’s spidse blade.

Haven er med vilje anlagt som en surbundshave, som i stedet for den traditionelle gamle villahave med bede med buske og stauder, kræver væsentlig mindre vedligeholdelse. En væsentlig årsag er også ejerens fascination af de store forskelle i Rhododendronløvet arterne imellem. Det tæller også meget, at haven er stedsegrøn, istedet for fyldt med kedelige nøgne staudebede og bare rosengrene i vinterperioden.

Mod bedenes bagside er de hævede partier fremstillet i halve rafter.

Plantevalget er foretaget mellem planter med meget forskelligt løv, men med lige så stor vægt på væksten og størrelsen. Havens begrænsede størrelse (grund på 550 m2), og ønsket om mange forskellige blomster og planter, betyder at rigtig mange Dværgrhododendron og Japanske Azalea har fundet vej til haven. Vildarterne har første prioritet, men passionen omfatter også hybriderne, når de egnede byder sig til. De løvfældende Azalea er flere steder tænkt ind i haven, for ejeren er begejstret for de kraftige farver, den sene blomstring og løvets efterårsfarver. Haven blomstrer fra april til august.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Haveportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s