PARCELHUSHAVE MED RHODODENDRON SOM TEMA

Højbede og krukker samt glade farver

Havens helt centrale bed er kun lidt hævet i den forreste del langs plænen, mens det bagtil er en hel del højere. Det giver mulighed for bedre at vise planterne både foran og bagude i bedet. De kraftige rosa, orange og gule farver et Azalea. I forkanten er plantet forskellige Japanske Dværgazalea.

Grunden er ikke så stor, 750 m2. Herfra går naturligvis indkørsel, garage, udhus og selvfølgelig boligen. De resterende kvadratmeter er til gengæld så godt udnyttet, at haven kan bruges som katalog for en virkelig velassorteret planteskoles Rhododendronafdelling. Her er simpelthen et væld af smukke Rhododendron, Azalea, Dværgrhododendron og Japanske Azalea. Dertil kommer skønne Hosta i både bede og krukker.

Flere af havens gange samles ved græsplænens panoramabænk. De små træer er tilsammen med andre, en lille samling Magnolia.

Haven er primært bygget op med højbede, langs græsgange og stier. Kun ud for huset store terrasse, er en del af det forreste af bedene næsten i plan med den lille græsplæne. Med højbede slipper man for at grave en masse jord væk – som også skal fjernes eller flyttes. Der skal godt nok bruges en masse spagnum ved etableringen, men man sikrer sig også de allerbedste vækstbetingelser. og den nemmeste vedligeholdelse, da vores hjemlige ukrudt trives dårligt i det “sure miljø” i surbundsbedet. En fordel mere er, at græsplænen ikke vokser ind i selve bedet, og at der ikke bliver en sammenblanding af spagnum og almindelig måske tung og kalkholdig havejord.

Havens ejere holder meget af de løvfældende Azalea. En del af disse blomstrer jo senere end mange stedsegrønne Rhododendron. Dertil kommer de ofte klarere farver, og i tilgift findes der flere som dufter. Azalea er desuden bedre egnede i krukker end de stedsegrønne Rhododendron, som i tørre perioder om vinteren eller tidligt forår, nemt kan udtørre grundet væsketabet fra de stedsegrønne blade, i modsætning til de løvfældende Azalea.

Flere af havens bede er kantet med Hosta.

Hosta trives fortrinligt i krukker, og er tilmed meget dekorative. De kan vokse i krukken i flere år. Når krukken er helt fyldt ud, deles planten ganske enkelt når den er i ro. En fordel er at sneglene sjældent forvilder sig op i krukken.

I forbindelse med garagen er der bygget et lille drivhus. Det har givet plads til en lille intim terrasse….

…. hvorfra der er et godt kig mod en del af haven. Den høje plantekumme er beplantet med lave R. ‘Kermesina’ i flere rosa farver samt større løvfældende Azalea.

Cypripedium i krukke. Amerikanske “Fruesko” trives fint i surbundsbedets spagnum. Her har en enkelt plante udviklet sig til en større gruppe i en krukke.

Cypripedium i krukke

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Haveorkideer, Haveportrætter, Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s