RHODODENDRON KAN FLYTTES

Omplantning er ikke et problem (redigeret 14. okt. 2017)

Det er de færreste planter man kan flytte rundt med så nemt som med Rhododendron. Det skyldes først og fremmest den meget kompakte rod, uden vidtforgrenede trevlerødder.

Stor stammet Rhododendron yakushimanum ‘Edelweiss’ på vej væk fra sin gamle plads i haven. Bemærk størrelsesforholdet mellem plantens krone og rod. Når en Rhododendron flyttes, er det vigtigt, at den IKKE plantes dybere i det nye plantehul.

I princippet kan de flyttes hele året rundt – undtaget i frostvejr. Der er dog en periode hvor jeg helst undgår at flytte på dem. Det er i tidsrummet efter blomstringen, mens tilvæksten står på, og frem til hvileperioden, som igen indtræffer ved indgangen til september. I vækstsæsonen er det vigtig at rødderne slet ikke beskadiges. Dels vokser rødderne selv til, dels udvikler de nye skud sig, og med dem de nye blomster, som vi skal have glæde af næste år. Hvis planten flyttes i vækstsæsonen, kan man opleve at se tilvæksten hænge slapt til siden.  Det er et tegn på manglende saft helt ud i de yderste skud. I reglen kan problemet afhjælpes med vanding, så skuddene rejser sig igen, men det kan også medføre bladskader i form af indtørrede bladkanter og især bladspidser.

Den største hindring ved flytning af Rhododendron er for det meste selve vægten. Selv meget store planter, 2-3 meter eller mere, kan flyttes uden maskineri. Roden i sig selv er ikke nær så stor som plantens dimension over jorden. Normalt kan påregnes at selve roden ikke er bredere en 2/3 af plantens omkreds. Da rødderne tilmed ikke vokser særlig dybt, selv hos gamle planter sjældent mere end 50 cm, skal der ikke graves dybt. Til gengæld er roden ekstrem kompakt – og det vejer. Rodzonen findes ved at sætte en greb i jorden ud for plantens bladkrans. Bemærk følelsen når greben presses i jorden. Flyt greben ind, og bliv ved, indtil det føles som greben bliver stukket ned i “gummi”. Mellem dette og det forrige stik, findes rodens yderzone. Grav herefter udefra og ind til roden. Når planten er gravet fri, kan man med en greb og spade “vippe” den op. Hav en presenning eller lign. parat, løft plantens rod op fra den ene side, før presenningen ind under roden, og fold den dobbelt. Herefter kan roden løftes fra den anden side. Få fat i presenningen, og træk den helt frem under roden. Så der det værste overstået. Nu kan planten flyttes (trækkes) til sit nye plantehul.

Herefter er der bare at plante i den nye grove spagnum – og vande, og vande! Husk også at gøde, hvis flytningen finder sted i første halvår. Flyttes planter i efterårsperioden, hvor væksten er slut, er det tids nok at gøde tidligt næste forår.                                                             Planteskoleplanter erhvervet i potter kan plantes hele sommeren, blot de ikke bliver tørre.

R. 'Molly Ann'

R. ‘Molly Ann’ blev for stor til haven, okt. 2016. Den har stået hos os siden 1988. En god ven som hjalp med at grave den op, har fået den hjem i sin have. Vi planter en ny til foråret. Læs artiklen om R. ‘Molly Ann’ og se hvor pragtfuldt den blomstrer i april måned.

R. ‘Peter Alan’ flyttes til ny have den 12.10.2017. Planten blev anskaffet i foråret 2008 og var dengang ca. 80 cm høj. På 9 år blev det til 220 cm! (læs artiklen om ‘Peter Alan’)

R. ‘Peter Alan’ flyttes. Roden blev beskåret lidt i omkredsen ved opgravningen, men dybden er dens normale vækst. Roden blev pakket ind for at beskytte mod udtørring under transporten.

R. ‘Peter Alan’ flyttes. Kronen er ca. 2 meter bred. Ved genplantning skal den store plante opbindes til en kraftig pæl. Det er også vigtigt at sørge for at planten på ingen måde bliver tør, hverken nu i efteråret efter flytningen, eller – og måske især – til næste forår

R. ‘Peter Alan’. Den 220 cm høje plante er placeret i et nyt surbundsbed under anlæg. 16.10.2017

 

 

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Rhododendron og tagget . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON KAN FLYTTES

  1. Käthe Møller siger:

    Godt med så klare svar og nemt at forstå

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s