RHODODENDRON ‘PETER ALAN’

Portræt af en hybrid

Rhododendron ‘Peter Alan’ fotograferet primo juni.

Denne hurtigtvoksende hybrid stammer fra Peter Girard’s planteskole (USA) helt tilbage i 1972. 5 år senere blev den introduceret til det amerikanske marked, og ved en udstilling i 1982 blev den tildelt prisen “den bedste blå”. Blå er måske så meget sagt, det er som sædvanlig, en blåviolet, men med en meget dyb, skøn farve og en næsten sort, meget stor orkidélignende ganeplet.

Oprindeligt er det en kryds mellem (R. ‘Blue Peter’ x R. ‘Purple Splendour’) x R. ‘Blue Perfecta’. Resultatet er en kraftigtvoksende sund plante, tætløvet med store mørkegrønne let hvælvede blade. Den er angiveligt en forbedring af den gamle klassiske R. ‘Purple Splendour’, hvilket jeg efter at have haft et par planter i årrække, absolut vil bakke op om. Vi anskaffede den første i 2005, dengang ca. 40 cm høj. Den er i dag ca. 180 cm høj og lidt bredere. Den anden plante fik vi 3 år senere. Den var knap en meter høj. Efter 9 år har vi måttet sige farvel til den – den er blevet for stor – ca. 220 cm x 240 cm. Den har stået lidt klemt, og har en fantastisk flot stamme, hvorfra den vil skyde lystigt, når der kommer mere lys til. Jeg vil tro at ‘Peter Alan’ med tiden kan blive 3-4 m høj (måske mere) og mindst lige så bred. Den vil være smuk sammen med f.eks. ‘Onkel Dines’, ‘English Roseum’, ‘Graffito’, ‘Pinquin’ o. lign.  Den velegnet som hæk.

Blomsterne viser sig i store tætte klaser fra ultimo maj og et godt stykke ind i juni. Erfaringen viser at den er en pålidelig blomstrer. ‘Peter Alan’ er god både i fuld sol og i halvskygge.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Blå Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s