RHODODENDRON ‘DRAMATIC DARK’ (Syn. ‘Hachdram’)

Portræt af en hybrid

R. ‘Dramatic Dark’

Konstant stræber rhododendronproducenter efter det mere ekstreme. Fra Holger Hachmann’s planteskole i Tyskland stammer denne, formentlig til dato, mørkeste Rhododendron.

Krydset fra 1996 består af R. ‘Frank Galsworthy’ x R. ‘Jonathan Shaw’. Det blev markedsført i 2011, og vandt i 2014 guldmedalje på udstillingen i Westerstede.

Blomsterklasen er usædvanlig tæt. Den består af mere end 20 enkeltblomster med stærkt krusede kanter. Farven er dyb mørkviolet, indv. dog lidt lysere purpurviolet, men med en stor helt sort tegning. Det hele dekoreres flot med helt hvide støvdragere. Blomstringen begynder ultimo maj og rækker ind i juni.

Løvet er elliptisk matgrønt, på undersiden lysere grønt. På 10 år bliver planten ca. 100 cm høj og 140 cm bred. Planten er angiveligt meget hårdfør, ned til -24 grader. Jeg ville alligevel vælge at plante den i halvskygge, ikke så meget grundet frostfare, men mere fordi jeg erfaringsmæssigt ved, at mørke blomster holder længere, hvis de ikke udsættes for sol hen over middagsstunden. En lys plads ved husets nordside, uden direkte skygge fra træer, er helt sikkert et godt bud, ligesom husets østside, med morgensol, men uden direkte middagssol.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Nyheder Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til RHODODENDRON ‘DRAMATIC DARK’ (Syn. ‘Hachdram’)

  1. marie siger:

    Interessant rhododendron og sikkert en, man anskaffer pga blomsterne. Ja, der er nok ingen tvivl om, at så mørke blomster kommer bedst til deres ret i halvskygge.

  2. En lille beplantning sammen med en eller 2 andre mørke, samt et par orange, f.eks. ‘Sun Fire’ vil være rigtig flot i havens letskyggede område.

  3. En spændende plante som minder meget om R. Charles Dickens. Den har jeg også i skyggen i min lille skov.
    Hilsen Lisbeth

  4. Jeg tror R. ‘Dramatic Dark’ er endnu mørkere end R. Charles Dickens’. Den ser også ud til at være mere kruset i blomsterkanterne. Uden tvivl, R. Charles Dickens’ er også spændende. Jeg tror ikke R. ‘Dramatic Dark’ bliver helt så stor, men det er kun et gæt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s