RHODODENDRON ‘LADY DARK’ (Syn. ‘Hachlady’)

Portræt af en hybrid

R. Lady Dark’ fotograferet i haven den 25. maj

I den efterhånden ret uoverskuelige “obtusum gruppe”, som også betegnes som “Japanske Azalea”, kom der i 2016 endnu en ny på markedet. I modsætning til mange andre, som er kommet frem, blevet markedsført, og siden forsvundet uden støre bevågenhed, mener jeg, at der her er tale om en sort, der har en fremtid.

Planten er et resultat, af samarbejdet mellem chefgartner Bernd Wickhorst og Holger Hachmann, i Holger Hachmann’s Planteskole i Barmstedt i Holsten. Fra de herrer er det ikke oplyst hvilke forældre som ligger bag krydsningen!

‘Lady Dark’  blomstrer fra midt/slut i maj til et stykke ind i juni, med 5 cm store lysende purpurviolette blomster, hvis midterste kronblad er ganske svagt mørkeviolet prikket. Vi var så heldige for nogle år siden, at kunne medbringe en ungplante fra Hachmann. Den blev plantet i forkanten af en hævet bed, med fuld sol fra kl. 7-16. På trods af den kraftige eksponering, taber blomsterne knap farve, og blomstringsperioden er tilsyneladende heller ikke væsentligt forkortet. Den springer ud ca. 20. maj, og holder til 5.-10. juni.

‘Lady Dark’ er en meget kompakt plante med en tæt grenbygning. Højden efter 10 år angives til ca. 50 cm, og bredden ca. 80 cm. I dag er vores plante ca. 30 cm høj og noget bredere.  Løvet er blankt og i tilvæksten lysegrønt, senere mørkt med små hår på ydersiden. En meget væsentlig kvalitet ved denne nye japanske azalea, er plantens evne til at beholde løvet i vinterperioden. (Ikke mindst taget i betragtning af den plads med vintersol og frost på løvet, som den er udsat for hos os).

Rhododendron ‘Lady Dark’ fotograferet den 28. februar 2017

Den unge plante vi hjembragte havde et par strittende grene. Efter den første blomstring klippede jeg dem af, og konstaterede med glæde, hvor villigt den skød mange nye skud under klippestedet, og dermed forstærkede sin tætte vækstform.

‘R. Lady Dark’  udbydes i 2018 til salg hos Aldershvile Planteskole i Bagsværd.

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Japanske Azalea, Nyheder Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Små surbundsplanter, Violette Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s