RHODODENDRON ‘CUNNINGHAM’S WHITE’ – og “familie” !

R. ‘Cunningham’s White’                                                                                                            R. ‘Cunningham’s Snow White’                                                                                                R. ‘Cunningham’s Blush’

Hvis man er blot lidt interesseret i Rhododendron, har man næsten sikkert hørt navnet Rhododendron ‘Cunningham’s White’. En plante som gennem snart 200 år har været en af de kendeste hybrider, som er plantet i utallige parker og haver verden over, og som er brugt som podeunderlag, til formentlig millioner af andre havesorter.                                      James Cunningham er ophavsmanden. Han levede fra 1784 – 1851 og var uddannet gartner. I 1810 etablerede han planteskolen Comely Bank Nursery i landsbyen Comely uden for Edinburgh (i dag meget tæt ved den botaniske have). Han blev en anerkendt gartner, og rådgav bl.a. Queen Victoria i Scotland i 1837. Han var også den første i Scotland som gav sig af med krydsningen af Rhododendron. I 1845 skiftede planteskolen navn til Cunningham, Fraser & Co.

R. ‘Cunningham’s White’ som den oftest ser ud. Ganetegningen er hverken gul eller brun. Der er svage rosa toner i kanten af de krusede kronblade. De slanke blade har den karakteristiske hvælvede form. (Billedet er udlånt af Basta Planter)

Rhododendron ‘Cunningham’s White’ er kendt siden ca. 1830 hvor James Cunningham havde krydset sig frem til planten, hvis forældre er de 2 arter R. caucasicum x R. ponticum ‘Album’.                                                                                                    R. caucasicum stammer fra Sydvestasien, Kaukasus til Tyrkiet og R. ponticum stammer ligeledes fra sydlige dele af sydvestasien, Tyrkiet, sydvesteuropa helt til Portugal og Spanien. Efter ponticum blev introduceret til England, har den vist sig at være voldsom invasiv. I dag bekæmpes det både i Lake District og i Scotland.

Blomsterne fremkommer omkring den 1. maj (i de senere år endda tidligere), men selv om nattetemperaturen på denne årstid kan drille, er blomsterne forholdsvist upåvirkede, med mindre der er tale seriøse frostgrader. Blomsterknoppen er mere eller mindre rosa, og de nyudsprungne blomster har ligeledes en mere eller  mindre svag rosa tone. Kronbladene er stærkt krusede.  Indvendig er det øverste kronblad forsynet med en tydelig stråleformet gullig/grønlig til brunlig tegning. Blomsterne er 40-60 mm og der er fra 8 til helt op mod 19 blomster i klasen. De store forskelle i antal og farvenuancer, skyldes uden tvivl de mange forskellige kloner som er opstået gennem tiden.

Løvet er ret slankt, ca. 100 x 35 mm og med en “sund” grøn farve. Et vigtigt kendetegn er den bølgede kant på bladene. En arv fra R. ponticum. Efter 10 år vil C.W. være blevet ca. 160 cm høj og bred. Gamle planter når en anselig størrelse, som kan reduceres noget ved ved beskæring – men, hverken den, eller andre Rhododendron kan “straffrit” beskæres hvert eller hvertandet år, hvis man ønsker blomster. Som en af de eneste Rhododendron kan den dog med held beskæres på siderne som bred hæk, hvilket dog reducerer blomstringen, undtaget i toppen, til tæt ved ingenting! (Se artiklerne om beskæring her på bloggen)

R. ‘Cunningham’s White’ er en meget hårdfør Rhododendron. Den tåler stærk frost, efter sigende ned til -26 grader. Det gør den naturligvis velegnet til næsten alle tænkelige placeringer i haven – som hæk eller læplante, og både i solen eller endda i lys skygge. Som alle andre Rhododendron er det en surbundsplante, men også på dette felt er den yderst tolerant, og accepterer en let sur til næsten neutral jord. Tung, tæt eller leret jord kan den ikke klare, og hvis forholdene ikke passer den, vises det tydeligt ved gullige blade og meget kort tilvækst.

Er der da slet ingen negative ting at sige om R. C.W.? For mange år siden, da vi havde rigtig vinter og bagefter rigtigt forår, kunne man næsten stille uret efter den. Blomsterne sprang ud næsten på dato, den 1.5. Sådan er det ikke mere. Gennem flere år, er den i blomst midt i april, tilvæksten følger også hurtigt med løv og nye blomsterknopper. Rytmen er ikke i balance, og i august eller primo september føler den sig klar til at blomstre igen. Jeg synes blomsten er lidt underudviklet på det tidspunkt, og det er langt fra alle knopper som når at springe ud. Populært sagt kan man sige de prøver. Knoppernes dækblade åbner sig uhyre lidt, men nok til, at disse knopper tørrer ind i løbet af den kommende vinter. Næste forår er der mange brune knopper, og ikke så mange blomster. Derfor – i mine øjne – har den ikke mere den samme haveværdi som tidligere! Ingen tvivl om, at klonforskellene bestyder meget, for nogle planter er rigtblomstrende, mens andre nærmest kun har visne knopper. Placeringen i sol eller lys skygge, har også nogen indflydelse.

R. ‘Cunningham’s Snow White’ har renhvide blomster med en klar gul ganetegning.

Rhododendron ‘Cunningham’s Snow White’ (Syn. ‘Cunningham’s Abum Compactum’) er ligeledes et resultat fra James Cunningham’s hånd, angiveligt fra før 1850. Oprindelsen er ukendt – på den tid var man ikke så opmærksom på registrering som vor tids producenter.

På flere måder adskiller den sig en del fra R. ‘Cunningham’s White’. Blomsterknopperne er rosarøde. Blomsterne er lidt rosa især på bagsiden, dog senere helt renhvide. Tegningen er lidt mindre og mere ren gul, knap så variabel i farven. Blomsterne er tragtformede med bølget kant, knap så kruset. De er 35-50 mm og der er mellem 10 og 14 i hver klase. Tidspunktet er også omkring den 1. maj, måske en anelse senere.                                  Bladene er ligeledes frisk grønne og kun meget lidt bølget i kanten. De er smallere, og har på bagsiden et meget svagt brunligt indument.  Væksten er god kompakt og noget mindre. På 10 år ca. 100 cm høj og 120 cm bred. Gamle planter bliver ca. 2 m høje og  lidt bredere. Vinterhårdførheden er fin, ned til -24 grader. Plantes i sol eller halvskygge.

Jeg har haft muligheden for at følge nogle R. ‘Cunningham’s Snow White’ i en årrække. Min bedømmelse er, at planten er et godt tilbud, til nutidens ofte lidt mindre haver. Blomsten er – og det er min personlige mening – smukkere. Væksten er god, den kan stadig bruges til indramning af haverum og som hæk, selv om det tager lidt længere tid at nå helt store højder. Dertil kommer, at jeg synes der er færre, om overhovedet nogle visne knopper, når foråret kommer.

R. ‘Cunningham’s Blush’. Her ses “ungpigekuløren” i ganen tydeligt, meget rødlig, senere bleger den af til gylden. Blomsterne har en klædelig sart pinklilla farve. Inden afblomstring er de dog næsten hvide. Løvet har også den karakteristiske hvælvede kant.

Rhododendron ‘Cunningham’s Blush’ dateres ligeledes tilbage til James Cunningham omkring 1850. Krydsningen angives oftest til at være ukendt, men Kenneth Cox anfører i bogen “Rhododendron & Azaleas a Colour Guide” at den muligvis er en søster til R. ‘Cunningham’s White’ med samme forældre R. caucasicum x R.ponticum var. ‘Album’. 

Blomstringen finder sted primo maj. Knopperne er ret kraftigt lillarosa.De krusede blomster, som er 35-55 mm, er lysere lillarosa med en kraftig næsten rød (rødbrun) plettegning på det midterste kronblad og lidt ind på nabokronbladene. Tegningen falmer til varm gyldenbrun. Der er 10 blomster eller flere i hver klase.

Løvet har en frisk grøn farve, og den karakteristiske hvælvede kant, som findes hos R. ponticum. Måske er det en smule mindre (smallere) end hos R. ‘C.W’. Men både løvet og blomsternes farvestyrke er meget variabel, på grund af de mange forskellige kloner. Hårdførheden er god. Den angives af forsk. vidende mennesker til ned til -26 grader.  Væksten er kraftigere end på de 2 foregående. På 10 år bliver R. ‘C.B.’ op til 2 m høj og noget bredere. Gamle planter kan bliver over 4 m høje. Der er således tale om en plante med lidt større pladskrav. Den vil være meget anvendelig som fritvoksende hæk, f.eks. mellem sommerhuse på større grunde.

R. ‘Cunningham’s Blush’ i Nivågård Parken

Tilgængeligheden. R. ‘Cunningham’s White’ kan købes alle vegne hvor man handler med Rhododendron. Planterne kan være produceret stort set alle vegne i Europa – også i Danmark – og de er meget tit noget forskellige, afhængigt at hvilken klon der dyrkes. R. ‘Cunningham’s Snow White’ er kommet lidt mere frem i lyset i de seneste år, hvilket jeg finder rigtig godt! Den produceres bl.a. i Danmark. R. ‘Cunningham’s Blush’ er skiftende udbudt.

Se også artiklen:

RHODODENDRON ’CUNNINGHAM’S WHITE’ I SEPTEMBER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s