RHODODENDRON ‘URSINE’

Portræt af en hybrid

R. ‘Ursine’ har en farve som falder i de flestes smag.  Blomsterne åbner sig successivt fra primo juni.

R. ‘Usine’ har været udbudt til salg nogle gange gennem de seneste år, og hver gang været en succes. Den blev leveret fra Tyskland med begrænset efterbestillings mulighed. Den danske producent Basta Planter har den nu i sit omfattende sortiment, så dermed vil det være muligt, at finde den hos førende planteskoler.

R. ‘Ursine’  stammer fra Hans Hachmann’s hånd i 1988 og er markedsført fra planteskolen i 2001. Det er et kryds bestående af (R. ‘Feuerschein’ x R. auriculatum) x R. ‘Junifreude’. Både de to hybrider, men især også arten R. auriculatum, er alle sentblomstrende, hvilket er gået videre til afkommet, som blomstrer fra begyndelsen af juni til helt hen mod 1. juli.

Blomsterknopperne, som er mørk rødviolette, åbner sig over flere dage, hvilket er med til at forlænge blomstringen. Der er 10-12 violetrosa tragtformede blomster i klaserne, hver med en ganske sart mørkere indvendig priktegning. Farven er dejlig varm og meget stabil gennem hele forløbet.

R. ‘Ursine’ har en bred, men opret og tæt vækstform. Løvet er mørkegrønt og blankt på oversiden. På 10 år bliver den ca. 130 cm høj og 160 cm bred. Den kan plantes både i fuld sol og i halvskygge. En østvendt plads uden middags sol vil forlænge blomstringstiden, muligvis til lidt ind i juli.

1. juli 2022. Modlysbillede af R. ‘Ursine’ i rhododendronhave. Den vil blomstre mindst en uge endnu. Tilvæksten er bronzefarvet.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Pink Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s